Energie

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, înfiinţat de KazMunayGas şi statul român, pune pe masă două proiecte de 230 milioane de dolari: Dezvoltarea unei noi reţele de benzinării şi construcţia unei centrale de cogenerare

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român,...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

06.03.2019, 15:31 571

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român va investi 230 de milioane de dolari în două proiecte, construcţia unei centrale de cogenerare pe platformă Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local, informează un comunicat. 

Consiliul de Administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român s-a reunit săptămana trecută în prima sedintă de lucru de la constituirea acestuia, în octombrie anul trecut. „A fost o zi importantă deoarece în doar 4 luni de la înfiinţare, Consiliul de Administraţie al Fondului a aprobat două proiecte majore de investiţii cu o valoare totală de circa 230 milioane USD. În perioadă următoare, obiectivul Fondului va urmări implementarea rapidă a investiţiilor aprobate, precum şi identificarea altor oportunităti de investiţii în sectorul energetic", declară Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român.

Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrală de cogenerare, va asigura agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari, iar pentru platformă Petromidia energie electrică şi abur tehnologic pentru susţinerea activitătilor de obţinere a produselor petroliere. În acelaşi timp, centrala va contribui şi la stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea.

Noua centrală va fi realizată în parteneriat cu Uzină Termoelectrică Midia – detinută în prezent de Ministerul Energiei (56,58%) şi KMG Internaţional (43,42%) şi va funcţiona cu gaz natural.

O altă direcţie de investiţie agreată de Consiliul de Administraţie al Fondului urmăreste dezvoltarea unei reţele de benzinării în România, în următorii circa 5 ani, care va permite o creştere pe plan local a vanzărilor de carburanţi produşi de Rompetrol Rafinare la rafinăria Petromidia. Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare sunt KMG Internaţional (54,63%-direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Noile staţii de carburanţi vor fi operate sub brandul şi standardele Rompetrol şi vor asigură crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă.

Cei doi acţionari ai Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (20%) şi KMG Internaţional (80%), acesta fiind parte a memorandumului de înţelegere încheiat de cele două părţi în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO