Energie

Gigantul energetic rus Gazprom, la forţă majoră în ce priveşte livrările de gaze către Europa pentru cel puţin un client

Gigantul energetic rus Gazprom, la forţă majoră în ce...

Autor: Mediafax

18.07.2022, 17:41 552

Compania rusă Gazprom a declarat forţă majoră în ce priveşte livrările de gaze către Europa pentru cel puţin un client important, potrivit unei scrisori a companiei datată 14 iulie şi consultată luni de Reuters. Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia şi Occident. 

În scrisoare se arată că Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, nu şi-a putut îndeplini obligaţiile de furnizare din cauza unor circumstanţe "extraordinare" care nu se află sub controlul său.

Gazprom a precizat că măsura de forţă majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este afectată de ceva ce nu se află sub controlul său, a intrat în vigoare de la livrările începând cu 14 iunie.

O sursă comercială citată de Reuters a declarat că scrisoarea se referă la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei şi nu numai.

Gazprom nu a făcut niciun comentariu până acum.

Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia şi Occident în legătură cu invazia rusă în Ucraina, acţiune pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială".

Uniunea Europeană, care a impus sancţiuni Moscovei, îşi propune să nu mai folosească combustibili fosili ruşi până în 2027, dar doreşte ca livrările să continue deocamdată.

Livrările de gaze ruseşti au scăzut prin rutele majore, inclusiv prin Ucraina şi Belarus şi prin Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică.

Nord Stream 1 se află în prezent în lucrări de întreţinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO