Energie

Încă o companie europeană iese de pe piaţa rusă: Enel şi-a vândut participaţia în divizia din Federaţia Rusă către Lukoil şi Gazprombank-Frezia pentru 137 mil.euro

Încă o companie europeană iese de pe piaţa rusă:...

Autor: Roxana Rosu

13.10.2022, 09:52 601

Italienii de la  Enel  au finalizat vânzarea întregului pachet de acţiuni deţinut în cadrul PJSC Enel Rusia, de 56,43%, către PJSC Lukoil şi Fondul Combinat Închis de Investiţii „Gazprombank-Frezia”, pentru o sumă totală de circa 137 de milioane euro.

Finalizarea tranzacţiei a primit aprobarea preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în conformitate cu un decret emis pe 5 august 2022.

În urma tranzacţiei, Enel a cedat toate activele sale de generare a energiei din Rusia, care includeau aproximativ 5,6 GW capacitate convenţională şi aproximativ 300 MW capacitate eoliană în diferite stadii de dezvoltare.

Potrivit Enel, tranzacţia este în acord cu obiectivul strategic al Grupului de a-şi concentra activităţile, în principal, în ţările în care o poziţie integrată de-a lungul lanţului valoric poate stimula dezvoltarea şi poate genera valoare în procesul tranziţiei energetice.

Tranzacţia a generat un efect pozitiv asupra datoriei nete consolidate a Grupului de aproximativ 610 milioane de euro şi un impact negativ asupra venitului net raportat al Grupului de aproximativ 1,3 miliarde de euro, reflectând în principal eliberarea unei rezerve de conversie valutară de aproximativ 1 miliard de euro, începând cu 30 septembrie, 2022. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO