Energie

Jiří Šmejc, discretul miliardar ceh care a ajuns să aprindă becul pentru 10% dintre consumatorii de energie din România, discută o nouă achiziţie. EMMA Capital, fondul său de investiţii, ar fi în negocieri cu producătorul de gaze Stratum Energy

Jiří Šmejc, discretul miliardar ceh care a ajuns să...

Autor: Roxana Petrescu

01.03.2024, 19:05 566

EMMA Capital, fondul de investiţii ceh controlat de miliardarul Jiří Šmejc, cel care în ultimii 20 de ani a devenit unul dintre cei mai prolifici antreprenori din Europa Centrală, ar fi în discuţii pentru preluarea producătorului local de gaze Stratum Energy, arată mai multe surse din piaţă. Stratum Energy România este unul dintre producătorii de talie mică de gaze din România, în contextul în care cea mai mare parte a extracţiei este concentrată la OMV Petrom, Romgaz şi Black Sea Oil & Gas. Activităţile Stratum Energy se desfăşoară în zăcământul Poduri, Moineşti (Bacău). Potrivit informaţiilor disponibile, tranzacţia s-ar afla pe masa deja Consiliului Concurenţei. Datele de pe platforma Termene.ro arată că în 2022 cifra de afaceri a Stratum Energy România a fost de 280 de milioane de lei şi compania a avut pierderi de circa 55 de milioane de lei.

Tranzacţia, dacă se va finaliza, ar veni în contextul în care la finalul anului trecut Premier Energy, una dintre firmele din portofoliul EMMA Capital, a preluat furnizorul de energie CEZ Vânzare, care are 1,2 milioane de consumatori. Astfel, Premier Energy a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate din România, în total, pe plan local fiind circa 9 milioane de consumatori de energie. Premier Energy a terminat 2022 cu un business de 2,9 mld. lei şi un profit net de 643 mil. lei, fiind una dintre companiile din segmentul energetic cu cea mai agresivă creştere. Dincolo de businessul clasic de furnizare şi distribuţie de gaze naturale, Premier Energy a făcut pasul spre producţia de energie verde, intenţia fiind de a deveni o platformă de business vertical integrată în sectorul energetic, cu focus pe sustenabilitate. Premier Energy gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, iar în ultimii ani a avut un ritm de creştere de circa 200 de kilometri pe an.

“În următorii zece ani, vom fi la masa jucătorilor regionali de importanţă strategică, avem resurse şi know-how pentru aceasta, iar România are nevoie de astfel de campioni energetici”, spunea recent Iuliana Pănescu, head of treasury, Premier Energy, într-o opinie transmisă cu ocazia aniversării de 25 de ani a ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO