Energie

Kamil Janczyk, Director Consultanţă Financiară, Deloitte Polonia: În Polonia încă este o piaţă în trasformare şi cred că primul PPA a fost executat în ultima zi din luna iulie 2018. Vedem că ultimii ani a fost curbă abruptă de învăţare. Nu suntem încă la nivelul Europei de Vest, dar perspectivele arată promiţător pentru Polonia

Videoconferinţa Deloitte/ZF

Kamil Janczyk, Director Consultanţă Financiară,...

Autor: Mircea Nica

13.11.2023, 15:12 77

Deşi primul PPA executat în Polonia a fost în iulie 2018, piaţa este încă în transformare, a fost o perioadă abruptă de învăţare, în că nu s-a ajuns la nivelul Europei de Ves, dar perspectivele arată promiţător, a spus Kamil Janczyk, Director Consultanţă Financiară, Deloitte Polonia, în cadrul Videoconferinţei Deloitte/ZF.

“Sunt  responsabil de o echipă care oferă asistenţă în executarea acordurilor de achiziţii. Serviciul este de ceva timp la Deloitte Polonia. Cu toate acestea, când m-am alăturat echipei în 2020, dicutând cu colegii noştri din Spania şi din Copenhaga pentru prima oară despre PPA credeam că este ceva de domeniul fantasticului. Doi ani mai târziu în 2022 am reuşit să participăm la primele acorduri de achiziţie executate cu asistenţa noastră. În Polonia încă este o piaţă în trasformare şi cred că primul anunţ a fost în ultima zi din luna iulie din 2018, atunci a fost momentul în care primul PPA a fost executat în Polonia. De atunci am început şi am văzut un număr destul de mare de PPA în 2021, 2022. Suntem în stadiul în care putem vorbi despre acest produs destul de uşor. Vedem că ultimii ani a fost curbă abruptă de învăţare. Nu suntem încă la nivelul Europei de Vest, dar perspectivele arată promiţător pentru Polonia”, a explicat Kamil Janczyk.

Ce a mai spus Kamil Janczyk:

Din perspectiva dezvoltatorului, cel mai important este că datorită acestui instrument proiectul energiei regenerabile devine bancabil, iar dezvoltatorul poate securiza un împrumut pe termen lung, având un contract pe termen lung stabilit.

La rândul său, investitorul este într-o poziţie în care poate genera un anumit nivel de randament. Aspectul cheie din perspectiva dezvoltatorului este că poate comercializa şi practic să realizeze proiectul. 

Întrebarea privind preţul apare destul de des, mai degrabă începând cu formula preţului. Când am început să discutăm despre PPA în Polonia, structurile iniţiale se rezumau la fixarea unui preţ, iar acel preţ să fie indexat cu inflaţia.  Acum vedem preţuri în Polonia pe o perioadă de 5-10-15 ani, fără indexare.

Majoritatea companiilor de energie caută securitatea pe termen lung, dar nu neaparat să-şi acopere expunerea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO