Energie

Károly Borbély, CEO Hidroelectrica: Avem o problemă extrem de mare legată de companiile contractoare sau subcontractoare din domeniul hidroenergetic. Unele sunt în insolvenţă, altele sunt cu probleme zilnice

ZF Power Summit 2024

Károly Borbély, CEO Hidroelectrica: Avem o problemă...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2024, 14:51 12583

Piaţa din România duce lipsă în prezent de companii care pot efectua lucrări în domeniul hidroenergetic şi pe care să se poată baza compania Hidroelectrica în proiecte precum cele de retehnologizare, a explicat Károly Borbély, CEO Hidroelectrica, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

„Ieri a fost publicată în SEAP licitaţia pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru, un proiect de 188 de milioane de euro, foarte mare. Este a şasea oară când încercăm să o finalizăm sau să finalizăm licitaţia. Avem o problemă extrem de mare legată de companiile contractoare sau subcontractoare din piaţă care devoltă lucrări în domeniul hidroenergetic. Unele sunt în insolvenţă, altele sunt cu probleme zilnice bine-cunoscute de tot sectorul de business”.

La finalul anului 2023, Hidroelectrica a anunţat că va prelua o parte din activele UCM Reşiţa, o mutare aprobată în ianuarie 2024 de acţionarii companiei în cadrul AGA.

„UCM Reşiţa a fabricat între 80% şi 90% din turbogeneratoarele de la Hidroelectrica, aproape toate sunt fabricate acolo. (…) Noi am cumpărat 40% din activele viabile de acolo, împreună cu 450 de oameni”.

Activele UCM Reşiţa vor fi transferate către o nouă companie, care se numeşte Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice.

„Pasul următor este ca această companie şi Hidroserv, compania noastră de servicii şi mentenanţă, să formeze un grup foarte eficient operaţional care să lucreze şi să efectueze toate lucrările de mentenanţă pe care le facem şi acum Hidroserv, să trecem şi la alt nivel în următorii doi ani, astfel încât această companie nouă să poată derula şi activităţi de EPC, adică să fie contractor general pe lucrări de modernizare şi retehnologizare, pentru că altfel nu o să am cu cine lucra”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024:

  • Aşa cum a fost publicat şi în prospectul de listare, una dintre priorităţile noastre rămâne activitatea de M&A, ne uităm la ce se mai întâmplă pe piaţă, sunt în analiză cel puţin 5-6 proiecte, eu sper ca în cel mai scurt timp posibil să le trimitem la aprobare, la avizare în Consiliul de Supraveghere şi în AGA.
  • Noi avem o capacitate instalată de 6.400 MW, prin retehnologizări şi modernizări o să fie puţin mai mult, dar creşte perioada de disponibilitate a acestor agregate.
  • Eu nu cred că ar fi util pentru noi mai mult de 1.000 MW de energie regenerabilă complementară, solar sau eolian.
  • Avem o decizie CSAT care spune că acele 10 proiecte pe hidro începute încă înainte de 1990 şi aflate într-un stadiu avansat de realizare să beneficieze de o reavizare a certificatelor şi avizelor de mediu mult mai accelerată, bazându-se pe reglementările europene REPowerEU. De un an şi jumătate ne chinuim cu această decizie CSAT şi abia reuşim să avansăm. Avem lucrare terminate în proporţie de 90% la Bumbeşti-Livezeni şi stau cu ea acolo.
  • Suntem foarte aproape de semnare cu Masdar, doar urmează ultimele aprobări în consiliile de conducere, directorat şi supraveghere, după care putem să dăm drumul la proiect. Sigur, aşteptăm şi legea offshore.
  • Rolul regional este un rol extreme de interesant, îţi dă o anvergură, dar focusul pentru noi este să consolidăm intern ce avem de făcut, M&A-uri, UCM Reşiţa, investiţii şi în momentul în care se iveşte o oportunitate de nerefuzat pe extern ne vom concentra şi pe aceasta.
  • Orice decizie se ia în privinţa acestei dereglementări trebuie să se facă gradual, să nu fie foarte brusc, pentru că dacă se face foarte brusc iar o să sară preţurile în sus în anul următor.
  • Până să ajung la investiţii principal mea preocupare este să schimb puţin activitatea sau atitudinea colegilor din companie, pentru că, ca în orice companie de stat, lumea este într-o zonă de confort şi trebuie să schimbăm puţin asta, să dezvoltăm puţin cultura organizaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO