Energie

Lăcrămioara Diaconu, OX2 Romania: Avem patru proiecte eoliene cu un total de 600 MW în România. Cu două dintre ele ajungem la decizia finală de investiţii în 2024

ZF Power Summit 2024

Lăcrămioara Diaconu, OX2 Romania: Avem patru proiecte...

Autor: Alex Ciutacu

28.02.2024, 11:47 136

Grupul suedez OX2 lucrează la patru proiecte de energie eoliană în România în prezent, iar două dintre acestea vor ajunge la etapa FDI (decizia finală de investiţi) în anul 2024, a explicat Lăcrămioara Diaconu, country manager OX2 România, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

„În România avem cele patru proiecte, 600 MW, în diverse faze de dezvoltare, din care vom ajunge cu două la FDI în cursul acestui an, ceea ce înseamnă nu doar că ready to built, ci că vom avea tot ce înseamnă procurement, toată achiziţia de echipamente şi de execuţii de lucrări asigurată, cu contracte, finanţare şi monetizare a electricităţii, vânzarea prin PPA-uri. (...) Cu alte cuvinte, vom fi în poziţia în care începem construcţia la două din proiectele noastre în cursul anului 2024”.

Astfel, cele două proiecte ar putea intra în etapa de construcţie în 2024, pentru a fi puse în funcţie în decembrie 2025. Celelalte două proiecte OX2 România au ajuns cel puţin la nivel de ATR.

„Pentru unele proiecte avem şi contract de racordare, suntem mai avansaţi, iar pentru cele care vor veni anul viitor la momentul de FDI am trecut nişte etape importante în viaţa unui proiect”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024:

  • Avem nevoie ca proiectele de energie regenerabilă să fie finaţate. Evident, fiecare investitor vine cu equity, cu capital propriu, dar e nevoie şi de finanţare bancară şi finanţare, sperăm noi, din fonduri europene, unde am văzut o încetinire în ultima vreme. Nu s-au materializat aşa cum ne-am fi aşteptat acei paşi din partea autorităţilor.
  • Fără să ştii cum vei monetiza nu iei decizia finală de investiţii.
  • E nevoie de predictibilitate. Când rulezi un model financiar şi un business case, în funcţie de modelul de investitor, strategic sau financiar, ai nevoie ca măcar o parte din veniturile pe care le generează proiectul tău în viitor să le ai securizate. E acel hedging ratio, care poate fi 40-50%. Cu mici excepţii, nu există bănci finanţatoare care să nu solicite asigurarea acelui cash flow din care proiectul sau compania va onora serviciul datoriei. Ca să existe acest hedge ratio e nevoie fie de PPA pe termen lung cu preţ fix, astea sunt solicitările băncilor mai ales, fie CfD-ul, mecanismul de suport de care vorbeam, care tot asta face, securizează o anumită pondere din producţie la un anumit preţ, ştii că pentru acea pondre din producţie vei genera preţul respectiv şi, în rest, vei fi cu proiectul în piaţă şi îl vei monetiza.
  • Compania noastră a avut în 2023 un an de aşezare, de consolidare la nivel global. Cu toate acestea, am reuşit la nivel global să punem în funcţiune 9 proiecte, cu 500 MW, şi în construcţie să avem circa 1 GW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO