Energie

Marin Constantin, president of the Scientific Council, RATEN: Suntem suficient de pregătiţi pentru prima investiţie mare după o perioadă lungă de timp: modernizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, care este un business obligatoriu şi care înseamnă prelungirea timpului de viaţă cu încă 30 de ani

ZF Power Summit 2024

Marin Constantin, president of the Scientific Council,...

Autor: Alexandra Matei

29.02.2024, 15:11 92

Marin Constantin, president of the Scientific Council în cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), afirmă că România este pregătită pentru prima investiţie mare după o perioadă lungă de timp pe zona de energie nucleară şi anume, modernizarea Unităţii 1 de la Cernavodă.

„Suntem suficient de pregătiţi pentru prima investiţie mare după o perioadă lungă de timp şi anume pentru modernizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, care este un business obligatoriu şi care înseamnă prelungirea timpului de viaţă cu încă 30 de ani. Suntem pregătiţi şi probabil că vom avea şi contractori, firme mici din România care au fost implicate de-a lungul timpului în partea operaţională de la Cernavodă. Evident, vom avea instituţii de suport precum Institutul de Cercetare Nucleară de la Piteşti, Centrul de Inginerie Tehnologică de la Măgurele. România contribuie cu lucrurile pe care le avem deja – partea de combustibil nuclear, pe care îl fabricăm pe platforma de la Mioveni, partea de apă grea care există în stocul naţional, partea de inginerie şi proiectare cu Institutul de la Măgurele şi o bună parte din servicii şi echipamente”, a detaliat el în timpul ZF Power Summit 2024.

 

Ce a mai declarat în timpul evenimentului:

► M-aş bucura ca proiectul pentru Unităţile 3 şi 4 să fie relansat cu adevărat. Nu sunt suficient de clar în privinţa şanselor de relansare. Ele există, dar este păcat că o astfel de investiţie, care este adusă până la stadiul de 45-50%, a fost oprită. Există această problemă de a injecta fondurile necesare pentru implementarea proiectului. Vorbim despre fonduri de circa 8 mld. euro.

► Industria nucleară care e concentrată în Romatom este relativ bine organizată. Însă, eu m-aş fi aşteptat ca această nouă experienţă să vină cu un anumit salt. Nu am ajuns încă în acest punct pentru că distanţa între proiecte a fost foarte mare, au fost pierduţi oameni şi competenţe. Restartarea este dificilă, dar este bine că încercăm să facem acest lucru. 

► Proiectul de la Doiceşti şi trecerea către SMR merg pe ideea schimbării pieţei de energie, piaţă care are o componentă de variabilitate foarte mare. Noi producem în centrala nucleară 7 zile din 7 cu un factor de capacitate care la Cernavodă este cel mai înalt din lume, de aproape 95%. Deci avem nevoie de o funcţionare la putere maximă continuă. Piaţa ne obligă să flexibilizăm această producţie şi una dintre modalităţi  este să introducem reactori mici modulari.





 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO