Energie

Maxim istoric: România a adus gaz rusesc la aproape 800 de dolari pe mia de metri cubi

Maxim istoric: România a adus gaz rusesc la aproape 800...

Autor: Roxana Petrescu

23.05.2022, 00:07 8722

Preţul gazului importat în primele trei luni ale anului a atins un nivel istoric, cotaţiile fiind inflamate chiar înainte de declanşarea războiului cu Ucraina, pe 24 februarie.

Datele din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că gazul importat din Rusia a intrat în ianuarie în ţară la un preţ de 730 de dolari pe mia de metri cubi, în februarie media a fost de 718 dolari pe mia de metri cubi, pentru ca în martie importurile să ajungă la 797 de dolari pe mia de metri cubi.

Doar ca o comparaţie, anul trecut în martie gazul rusesc era importat cu 204 dolari pe mia de metri cubi. Ponderea gazului rusesc a rămas ridicată, acoperind aproape 30% din consumul naţional, după cum arată datele din ianuarie ale ANRE.

În 2021, importurile de gaz ale României, în proporţie de peste 80% din Rusia, au fost de 3,7 miliarde de metri cubi, o creştere în volum de aproape 70%, după cum arată calculele ZF făcute pe baza datelor ANRE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO