Energie

Ministerul Energiei are doar 103 oameni pentru a gestiona proiecte de 20 mld. euro şi lupta contra cronometru a început. Potenţialul este aici, dar investitorii cer la unison stabilitate. Doar 10-20% dintre proiectele de energie verde anunţate se vor transforma în realitate. Abia în cinci ani este realist să credem că va fi montată o turbină în Marea Neagră

ZF Energie 2023. Principala provocare pentru tranziţia energetică?

Conferinţa ZF Energie, ediţia 2023

Conferinţa ZF Energie, ediţia 2023

Autor: Mirabela Tiron, Răzvan Botea, Roxana Petrescu

28.11.2023, 00:08 1397

Doar 10-20% dintre proiectele de energie verde anunţate se vor transforma în realitate. Abia în cinci ani este realist să credem că va fi montată o turbină în Marea Neagră Dobrogea se va redeschide în curând pentru eoliene pe fondul investiţiilor Transelectrica.

Investitorii cer stabilitatea reglementărilor, mai ales după experienţa din primul val de energie verde. Dar în ciuda potenţialului şi a fondurilor fără precedent, una dintre provocările majore rămâne lipsa oamenilor care să evalueze şi să imple­men­teze proiectele de care România are nevoie în tranziţia sa energetică, s-au numărat printre concluziile desprinse din dezbaterea anuală „ZF Energie“, ediţia 2023.

„Vorbim de un sector prioritar  pentru România, în care un minister urmează să conducă investiţii de 20 mld. euro  cu un personal de 360 de persoane. Dacă dăm deoparte personalul TESA sau direcţia de susţinere, rămânem cu 103 persoane impli­cate direct care fac lansare de apeluri, eva­luare de proiecte, coordonare de proiecte“, a spus Cătălin Bălan, secretar general adjunct în Ministerul Energiei, la conferinţa ZF Energie 2023.

Ziarul Financiar a organizat luni conferinţa ZF Energie 2023, structurată în două dezbateri care au adus la masa discuţiilor reprezentanţi ai autorităţilor din domeniul energiei, investitori, finanţatori, producători sau consultanţi din domeniu. Tema evenimentului a fost „De la avize la bec. Ce trebuie să facă România pentru a accelera dezvoltarea proiectelor de energie verde“. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Horvath, Ijdelea & Asociaţii, Inetum, ProCredit Bank şi Sierra Quadrant. 

Pe masă în acest moment sunt foarte multe proiecte pentru dezvoltarea de capacităţi de producţie din surse regene­rabile, dar statistica arată că numai 10-20% dintre aceste proiecte ajung să vadă lumina zilei.

Este nevoie însă şi de investiţii în reţea, care să suporte injecţia de energie, chiar dacă aceasta va fi mult mai mică decât sunt în acest moment proiecte pe hârtie, au mai spus speakerii conferinţei.

„Dincolo de cadrul legislativ, avem nevoie de reţea şi avem nevoie ca Transelectrica să dezvolte reţele care să permită absorbţia acestei capacităţi de energie. O realizare remarcabilă Transelectrica a fost când a obţinut finanţări extrem de importante tocmai pentru realizarea acestor lucrări, care însă nu pot fi realizate doar la nivelul Dobrogea, ci la nivelul întregului sistem energetic“, a spus Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea & Asociaţii.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24