Energie

Nuclearelectrica: Ne menţinem încrederea în tehnologiile reactoarelor modulare mici şi credem cu tărie în necesitatea implementării în acest deceniu a tehnologiilor SMR avansate

Nuclearelectrica: Ne menţinem încrederea în...

Autor: Roxana Petrescu, Tibi Oprea

09.11.2023, 13:09 100

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a transmis joi la solicitarea ZF că îşi menţine angajamentul de a deveni liderul regional în operarea tehnologiilor nucleare şi reafirmă angajamentul de a construi reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR) avansate.

ZF a solicitat un punct de vedere de la compania cu 14 mld. lei capitalizare după ce NuScale Power Corp, prima companie care a primit aprobarea de a construi SMR-uri în SUA şi partener al Nuclearelectrica într-un proiect similar în România, a anulat planurile privind o centrală electrică de acest tip în Utah, motivând decizia prin creşterea costurilor.

„În calitate de acţionar în cadrul companiei de proiect pentru dezvoltarea proiectului SMR în România şi viitor operator al centralei SMR, ne reafirmăm angajamentul de a sprijini implementarea în România a unui proiect SMR aliniat obiectivelor de securitate energetică ale României şi aliniat cu strategia de decarbonizare şi înlocuire treptată a centralelor pe cărbune cu SMR. Ne menţinem încrederea în tehnologiile reactoarelor modulare mici şi credem cu tărie în necesitatea implementării în acest deceniu a tehnologiilor SMR avansate, complementare reactoarelor la scară largă”, transmite compania pentru ZF.

Programul nuclear SMR de la Doiceşti prevede montarea a şase module cu o putere de 462 MW. Deşi proiectul trebuia finalizat în 2027, termenul a fost amânat cu încă doi ani, fără explicaţii concrete, în cadrul unui eveniment organizat în luna mai pentru prezentarea Centrului de Explorare a Energiei NuScale, un simulator care ar trebui să îi obişnuiască cu modul de operare a unui reactor, după o investiţie de 1 mil. dolari.

„Împreună, aceste tehnologii sunt capabile să contribuie la îndeplinirea obiectivele ţărilor şi să aducă multiple beneficii socio-economice. Mai mult, SMR-urile pot ajuta la menţinerea forţei de muncă şi la crearea a numeroase locuri de muncă în zonele în care industria locală se baza în mod tradiţional pe combustibili fosili. În plus, SMR-urile pot stimula dezvoltarea huburilor industriale şi pot contribui la decarbonizarea acestora”, continuă Nuclearelectrica.

NuScale şi Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul Carbon Free Power Project, potrivit unei declaraţii comune emisă miercuri.

În acest context, Ministerul român al Energiei a anuntat joi dimineată că România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce priveşte modularitatea şi flexibilitatea.

În opinia autoritătilor de la Bucureşti, proiectul SMR poate poziţiona România ca lider al statelor care susţin SMR.

Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNN se tranzacţionează în creştere cu 10% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 407 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO