Energie

Oana Bâra, head of financing programs BCR: Pe zona de corporate avem o rată de finanţare a proiectelor de energie de 80%. Calitatea proiectelor e în creştere, dar mai sunt mulţi paşi de făcut pe partea de educaţie pentru a avea proiecte care să îşi demonstreze durabilitatea

ZF Power Summit 2024

Oana Bâra, head of financing programs BCR: Pe zona de...

Autor: Alexandra Matei

28.02.2024, 13:41 121

Oana Bâra, head of financing programs BCR, spune că pe zona de corporate rata de finanţare a proiectelor de energie este de circa 80%, iar calitatea proiectelor pe care antreprenorii le pun pe masă este în creştere.

Totuşi, consideră ea, mai sunt încă mulţi paşi de făcut pe partea de educaţie – atât a antreprenorilor, cât şi a consultanţilor -, pentru a avea proiecte care să îşi demonstreze durabilitatea şi la trei, cinci sau zece ani după obţinerea grantului.

„Investitorul ar trebui să vină la bancă înainte de a scrie proiectul şi a-l depune şi să nu se întindă mai mult decât îi este plapuma. Trebuie să cunoască toate condiţiile şi responsabilităţile pe care şi le asumă şi să se uite nu doar la banii care vin, ci şi obligaţiile pe care le are după finalizarea investiţiei, respectiv acea perioadă de durabilitate a proiectului.  Calitatea proiectelor este în creştere, dar mai sunt mulţi paşi de făcut pe partea de educaţie – a consultanţilor, a antreprenorilor -  pentru a avea proiecte care să îşi demonstreze durabilitate şi la trei, cinci sau zece ani după obţinerea grantului. Pe zona de corporate avem o rată de finanţare de 80%”, a detaliat aceasta în timpul ZF Power Summit 2024.

Ce a mai declarat în timpul evenimentului:

Dacă ne gândim la finanţările nerambursabile pe care România le are la dispoziţie, discutăm de câteva zeci de miliarde de euro destinate susţinerii tranziţiei energetice. Pe lângă acestea, există şi alte instrumente financiare care pot să ajute acest demers.

Pe lângă granturi, mai există şi instrumente financiare care permit băncilor să acorde credite la costuri mai reduse cu cerinţe de garanţii mai joase şi cu o flexiblitate mai mare pe partea de maturitate. Din PNRR, spre exemplu, există acea garanţie pentru sustenabilitate care este implementată cu FEI şi care are mai multe bănci din România care sunt partenere. Discutăm de credite, dar avantajul este că nu trebuie să mai aştepţi evaluarea proiectului care poate dura un an sau mai mult. Cred că pentru investitori este un sprijin. 

Investitorul trebuie să comunice foarte strâns şi onest cu consultantul şi să nu accepte să semenze un contract de consultanţă care să nu prevadă şi suport în implementarea efectivă a proiectului. Obţinerea grantului este doar primul pas. Cel mai important este să implementeze proiectul cum trebuie şi să aibă grijă să nu ajungă în situaţia în care să trebuiască să dea banii înapoi.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO