Energie

OMV Petrom a descoperit noi resurse de hidrocarburi în regiunea Oltenia care ar putea asigura energie pentru 500.000 de locuinţe

OMV Petrom a descoperit noi resurse de hidrocarburi în regiunea Oltenia care ar putea asigura energie pentru 500.000 de locuinţe

Autor: Tibi Oprea

08.10.2019, 15:56 861

OMV Petrom (simbol bursier - SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Sud-Estul Europei, a descoperit noi resurse de hidrocarburi în regiunea Oltenia, judeţul Gorj, în apropierea unui zăcământ aflat deja în producţie, pentru care a investit circa 50 mil. euro.

”De-a lungul anilor, zăcământul Totea a fost unul dintre cele mai productive din portofoliul nostru. Însă, aşa cum se întâmplă cu orice zăcământ de ţiţei şi gaze, Totea a intrat în declin după ce şi-a atins platoul de producţie în 2017. Descoperirea unor resurse suplimentare în apropierea zăcământului Totea este o veste extraordinară pentru potenţialul zonei şi va compensa parţial acest declin”, spune Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de partea de Upstream.

Zăcământul principal Totea a fost descoperit în 2011, iar forajul sondei Totea a început în ianuarie 2018 şi a atins adâncimea finală în septembrie acelaşi an. Sonda a fost testată cu succes în aprilie 2019, pentru volume de până la 500.000 de metri cubi/zi.

Conectarea la infrastructura din zona Totea a fost realizată în mai puţin de un an şi a fost demarată producţia experimentală, pentru a testa potenţialul şi dimensiunea noii descoperiri. Investiţiile de circa 50 de mil. euro. se adaugă celor 200 mil. euro deja investite începând din 2011 pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze din zona Totea. Lucrările de dezvoltare au inclus forajul a cinci sonde de mare adâncime şi construcţia parcului de producţie gaze Totea 4540

Gazul natural de la Totea este transportat prin 25 de km de conducte către hub-ul Hurezani pentru a fi tratat şi apoi livrat în sistemul naţional de transport. Cu noua sondă, producţia de gaze din zăcământul Totea, dacă ar fi folosită exclusiv pentru încălzire, ar putea asigura necesarul de energie pentru peste 500.000 de locuinţe.

Acţiunile companiei cu 23,6 mld. lei capitalizare se tranzacţionează în creştere cu 49,5% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 670,2 mil. lei. Spre comparaţie, indicele principal BET înregistrează plus 28,5% în aceeaşi perioadă.

AFACERI DE LA ZERO