Energie

Piaţa energiei în corzi la început de an: Preţul, la nivelul record de 600 lei/MWh. România importă acum echivalentul unui reactor nuclear, 10% din necesarul de consum

Piaţa energiei în corzi la început de an: Preţul, la...

Autor: Roxana Petrescu

03.01.2019, 14:35 1945

România importă în aceste momente 10% din necesarul de energie pentru a-şi acoperi consumul, arată datele transmise în timp real pe site-ul Transelectrica, transportatorul naţional de energie. Chiar dacă media de consum este obişnuită pentru această perioadă a anului, aparent parcul naţional de producţie nu poate face faţă cererii.

Tot datele de pe site-ul Transelectrica arată că aproape 27% din producţia de energie a României este asigurată acum de gazele naturale, 25% de hidrocentrale, peste 23% de cărbuni şi 18% de cele două reactoare de la Cernavodă.

Sursele regenerabile de energie au, din nou, o contribuţie nesemnificativă la acoperirea necesarului intern de electricitate.

Dincolo de datele legate de importuri, preţul energiei pentru ziua următoare a ajuns la 600 lei pe MWh, la ora 18:00 a zilei de mâine, acesta fiind recordul ultimului an.

În mod normal, aceste creşteri de preţuri, care continuă tradiţia ultimilor doi ani, ar trebuie să se vadă mai departe în facturi. Guvernul a decis însă plafonarea preţului la energie prin intermediul unei ordonanţe prin care s-au introdus o serie de măsuri fiscale, dar deocamdată nu este clar la ce nivel. Cert este însă că pentru marii producători de energie, toţi deţinuţi de stat, plafonarea ar putea fi o lovitură în contextul în care menţinerea facturilor se va face mai ales pe spatele Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, cei mai ieftini producători de energie din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO