Energie

Piaţa regenerabilelor frige: în august, proiecte solare de 1 mld. euro au primit avizele. Cine sunt investitorii?

Piaţa regenerabilelor frige: în august, proiecte solare...

Autor: Roxana Petrescu

12.10.2023, 00:07 1428

Doar în luna august valoarea proiectelor solare care au primit avizul tehnic de racordare la reţea din partea Transelectrica, adică au dimensiuni mari, a trecut de pragul de 1 mld. euro, potrivit estimărilor ZF. Ceea ce este de reţinut însă este faptul că rata de succes a proiectelor de energie verde este de circa 15-20%, iar în acest moment provo­cările din sector sunt multiple.

În luna august, opt parcuri solare, cel mai mare având o capacitate instalată de 270 MW, au primit avizele tehnice de racordare la reţea, o primă etapă în procesul de reali­zare a unei investiţii. În total, capaci­tatea cumulată a acestor opt proiecte este de peste 1.300 MW, ceea ce se apropie de puterea centralei nu­cleare de la Cernavodă, cu precizarea că în cazul proiectelor solare randa­mentul este de circa 20% din capaci­tatea instalată. În bani, această putere reprezintă circa 1 mld.  euro, potrivit estimărilor ZF. Pe lista de investitori se află companii interna­ţionale cum ar fi Econergy, grup israelian listat pe bursa de la Tel Aviv, Eurowind (Danemarca), dar şi antreprenori locali.

 cum este cazul lui Ciprian Glodeanu, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniul energiei solare.

Dimensiunea proiectelor avizate doar într-o lună este încă un indiciu despre ìinflaţiaî de proiecte verzi cu care se confruntă România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO