Energie

Premierul Florin Cîţu: Nu vom interveni pentru a plafona preţurile la enegie. Ele au crescut peste tot în Europa. Căutăm soluţii pentru a compensa facturile în iarnă

Premierul Florin Cîţu: Nu vom interveni pentru a...

Autor: Roxana Rosu

31.08.2021, 13:10 4046

Premierul Florin Cîţu a declarat în deschiderea întâlnirii pe tema creşterii preţurilor la energie că Guvernul nu va interveni pentru a plafona preţurile, dar trebuie găsite soluţii pe termen scurt, una dintre ele fiind compensarea unei părţi a facturii din această iarnă.

”Nu vom interveni pentru a plafona preţurile. Problema este că trebuie să importăm energie, pentru că nu ne ajunge cât producem. Avem nevoie de o independenţa energetică a României . Asta am înţeles eu din ce sa intâmplat în această perioadă. A crescut consumul şi a trebuit să creştem importurile. Depindem de preţurile de afară. Preţurile au crescut peste tot în Europa”, a spus Cîţu.

Ce a mai declarat premierul:

Imi asum acest obiectiv, de a atinge independentţa energetică, să creştem capacitatea de producţie a României. Este un obiectiv pe temen mediu şi implică acte normative la care lucrăm deja. Situaţia se va mai repeta. Nu trebuie să mai ajungem în această situaţie.

Avem nevoie şi de soluţii pe temen scurt. Una ar fi să compensăm o parte din factura din această iarnă.

Am vorbit de reforma companiilor de stat. Nu vreau să văd că o parte din creşterea facturii se datorează transferului unor ineficienţe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă se intâmplă asta, vom lua cele mai dure măsuri. Cine profită de situaţie va suporta consecinţele.

Nicio companie nu trebuie să profite de situaţie, să îşi umfle profiturile dintr-o situatie conjuncturală . De aceea am chemat ANPC la discuţiile de astăzi.

Avem Legea Consumatorului vulnerabil încă din 2012. Ea a tot fost impinsă şi niciun Guvern nu a avut curajul să şi-o asume. Nu a fost luată în calcul până acum. Am adoptat-o în primăvară în Guvern şi ea stă în Parlament. Nimeni, niciun preşedinte de Camera Deputaţilor sau Senat, niciun lider politic nu a venit să spună să facem sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege.

La întâlnirea organizată de premierul Florin Cîţuparticipă ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO