Energie

Producătorii de gaze naturale: Plafonarea preţului gazelor din producţia internă este o măsură anticoncurenţială şi va duce la limitarea investiţiilor în zăcăminte noi

Producătorii de gaze naturale: Plafonarea preţului...

Autor: Roxana Rosu

20.12.2018, 11:18 310

Plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă la 68 lei/MWh până în 2022, măsură anunţată de Ministerul de Finanţe, ar reprezenta o măsură anticoncurenţială şi va duce la o discriminare a producţiei interne în raport cu importurile de gaze naturale, consideră Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).

În opinia companiilor din domeniul energiei, măsurile vor afecta în primul rând producătorii mici, care depind de finanţarea externă şi de împrumuturi pentru a îşi susţine proiecte cu costuri de producţie aferente mai mari.

”Ei sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere economic la astfel de şocuri şi tot ei reprezintă baza competitivităţii şi diversificării viitoare a pieţei româneşti de gaze”.

Potrivi ROPEPCA, limitarea preţului de vânzare al gazelor naturale nu numai că ar contraveni princiipiilor de funcţionare a pieţei şi condiţiilor acordurilor de concesiune în vigoare, dar ar pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a mai multor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producţiei, a locurilor de muncă şi a diversităţii sectorului de gaze românesc, cu efecte negative pe orizontală.

Producătorii autohtoni de gaze naturale cosnideră că măsurile anunţate de Finanţe vor pune în pericol investiţiile planificate în programe de explorare a zăcămintelor noi, precum şi de dezvoltare a celor mature, care ar fi permis mai multor producători să intre pe piaţă.

Pe termen mediu şi lung, odată cu reducerea competitivităţii şi diversităţii de pe piaţa internă de gaze, o astfel de măsură va conduce la creşterea dependenţei de sursele externe. Creşterea cantităţilor importate va genera un impact negativ atât în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare a consumatorilor, cât şi asupra balanţei de cont curent.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră este compusă din 15 membri, deţinători de acorduri de concesiune. Aceste acorduri au fost semnate de companiile membre cu statul român, în baza Legii Petrolului în vigoare. În prezent, membrii ROPEPCA deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producţie onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiţii cumulate de 900 milioane de Euro, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de Euro, contribuţii către bugetul de stat de 300 milioane de euro, precum şi crearea şi menţinerea a 13.700 locuri de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO