Energie

Profitul E.ON în România a crescut în T3, susţinut de majorările de tarife la gaze în 2014

Profitul E.ON în România a crescut în T3, susţinut de...

Autor: Anca Dumitrescu

11.11.2015, 11:04 356

Profitul EBITDA al operaţiunilor incluse în categoria "alte divizii regionale" a avansat cu 45 de milioane de euro, la 216 milioane de euro, datorită profiturilor mai mari la divizia Connecting Energies şi a celor din România şi în Olanda, se arată într-un raport al companiei germane.

"În România, profitul a beneficiat de efectul pozitiv al majorărilor de tarife la divizia de distribuţie a gazelor, care au avut loc în 2014, şi de creşterea volumului de gaze vândute ca urmare a condiţiilor meteorologice. Aceste efecte au fost parţial reduse de compensarea mai mică a costurilor de achiziţie a gazelor", potrivit raportului.

În grupul "alte unităţi regionale" E.ON a inclus operaţiunile din Franţa, Olanda, Slovacia, România şi Italia. Până în decembrie făceau parte din acest grup şi diviziile din Spania şi unele operaţiuni din Italia, care au fost vândute. În această categorie sunt incluse şi activităţile E.ON Connecting Energies, care oferă clienţilor soluţii integrate de distribuţie.

Investiţiile în aceste unităţi regionale au totalizat în primele nouă luni 87 de milioane de euro, faţă de 96 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Declinul reflectă achiziţia efectuată de E.ON Connecting Energies în trimestrul al doilea a anului trecut a unei companii de generare de electricitate şi căldură în Rusia.

În schimb, investiţiile în România au urcat cu 13 milioane de euro, acestea având loc în mare parte în extinderea reţelelor de electricitate şi de gaze.

În România, grupul E.ON este activ pe piaţa furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind aproximativ trei milioane de clienţi în 20 de judeţe din Transilvania şi Moldova.

La finalul anului trecut, E.ON avea 6.523 de angajaţi în România, în scădere de la 6.903 angajaţi în 2013, pe fondul transferurilor efectuate în cadrul diviziilor, potrivit datelor grupului german.

E.ON a confirmat miercuri estimările referitoare la rezultatele aferente anului 2015. Grupul german anticipează un profit EBITDA de 7-7,6 miliarde de euro în acest an şi un profit net de 1,4-1,8 miliarde de euro.

În primele nouă luni, ambii indicatori au confirmat estimările. Astfel, E.ON a obţinut un profit EBITDA de 5,4 miliarde de euro, în scădere cu 18% faţă de anul trecut. Prpfitul net a coborât cu 30%, la 962 milioane de euro. Grupul şi-a redus datoriile în acest an cu 5,3 miliarde de euro, la 28,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO