Gaze de şist şi Marea Neagră sau o factură de 1,3 miliarde de dolari pentru gaz rusesc? Energie verde subvenţionată cu 550 de milioane de euro anul acesta sau bani pentru termocentrale? Preţuri la pompă aliniate la cotaţiile internaţionale sau la puterea de cumpărare locală? Nu sunt dileme, sunt fenomene care doboară guverne, care scot pieţe din criză sau care pun sub semnul întrebării tot conceptul de piaţă liberă. Sunt războaiele energiei.
Războiul între sectorul convenţional de producere a energiei, care acum duce în spate echilibrarea sistemului cu costuri mari, şi producţia de energie verde, care este preluată cu prioritate în sistem, este pe faţă.
Ce este de făcut? Carmencita Constantin, directorul departamentului de strategii energetice şi de mediu din cadrul Institutului pentru Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), a spus recent că o parte din sprijinul pus la dispoziţie de către statul român pentru investitorii în energia verde ar trebui să fie redirecţionată către investiţii în reţele de transport şi în unităţi flexibile, capabile să echilibreze sistemul rapid, dacă tot se discută acum despre reducerea acestei "subvenţii" pentru energia regenerabilă.
Citiţi mai multe despre soluţiile energetice ale României pe www.zfcorporate.ro