Energie

Răzvan Popescu, CEO Romgaz: Avem un plan de investiţii foarte mari, vorbesc de peste 4 mld. lei pentru anul 2024. Am restartat forajul la Caragele, avem în plan undeva la 10 sonde de mare adâncime necondiţionate şi încă 2 sau 3 condiţionate de descoperirile pe care acestea le vor face

ZF Power Summit 2024

Răzvan Popescu, CEO Romgaz: Avem un plan de investiţii...

Autor: Mircea Nica

27.02.2024, 13:57 190

Planul de investiţii al Romgaz pentru anul 2024 se duce la peste 4 mld. lei, forajul de la Caragele a fost restartat, în plan fiind incluse 10 sonde de mare adâncime şi 2 sau 3 condiţionate de descoperirile pe care acestea le vor face, compania se află în plin process de credit rating, iar în aceea ce priveşte Neptun Deep, sumele au început să curgă încă de anul trecut, a spus Răzvan Popescu, CEO Romgaz, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit, ziua 1.

“Avem un plan de investiţii foarte mare, vorbesc de peste 4 mld. lei pentru anul 2024. După cum aţi văzut, am restartat forajul la Caragele, avem în plan undeva la 10 sonde de mare adâncime necondiţionate şi încă 2 sau 3 condiţionate de descoperirile pe care acestea le vor face. Suntem în plin proces de credit rating, am semnat cu una din cele 3 mari agenţii de credit rating, vom avea şi un consultant care ne va ajuta pe tot parcursul finanţării, dat fiind faptul că va fi probabil cea mai mare finanţare făcută de o companie privată din România. Vorbim de peste 1 mld. euro la estimările actuale. Cred că aceştia sunt pilonii cei mai mari, vorbim de Neptun Deep, în acest proiect sumele curg, plăţile sunt efectuate către operator, care operatorul le efectuează mai departe către contractori. Plăţile au început chiar de anul trecut. Contractele au fost semnate în proporţie de 90%. Până l acest moment lucrurile sunt în grafic”, susţine Răzvan Popescu.

Ce a mai spus Răzvan Popescu, CEO Romgaz:

La Iernut graficul este respectat de către contractor şi încercăm să grăbim pe cât putem pornirea centralei noi în acest an, în decembrie 2024. Iernut va aduce 430 MW putere brută. 

În strategie avem în plan 180 MW până în 2030. Îmi doresc foarte mult împreună cu colegii mei să devansăm acest termen. Avem în plan şi vom începe construcţia unui parc fotovoltaic de 41 MW chiar anul acesta cu punerea în producţ la finalul 2025 şi probabil că vom ieşi în piaţă pentru a achiziţiona proiecte de până la 180-200MW de regenerabile. Ne uităm aici atât la fotovoltaice cât şi eoliene.

Noi am preluat compania de proiect de la Exxon. Compania de la Exxon era deja populată, veau oameni care lucrau în acest proiect de la începutul lui, i-am pătrat, am adus oameni de la Romgaz, am adus şi oameni care au lucrat în privat. Vrem ca şi oamenii din Romgaz să aibă experienţă în acest proiect şi să creeaze această experienţă care după să o aducă înapoi în companie.

Sunt planuri, ne uităm în piaţă la posibilităţi de a adăuga valoare acelui gaz pe teritoriul României. Nu vrem să fim doar o companie care vinde gaz, ci şi care adaugă valoare acestui gaz. Suntem în proces de a face acest lucru şi vom anunţa şi piaţa şi investitorii când aceste lucruri se vor concluziona. Ne uităm în zona de petrochimie. Noi credem că această zonă poate fi renăscută în România.

Cred că pentru orice companie în viaţa acesteia există anumite momente în care acţionarii, în principal acţionarul majoritar trebuie să înţeleagă că o politică de dividend eechilibrată va aduce o mai mare plus valoare în viitor. Ne uităm la un mix de finanţare mai elaborat, avem discuţii şi cu instituţii supranaţionale care încă pot finanţa gazul, dar în ideea proiectului acesta de decarbonizare şi decarbonare suntem în accest moment angrenaţi în evaluarea şi dezvoltarea unei strategii de decarbonare a companiei împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Avem în plan un mix de finanţare, dar ne bazăm în acest moment foarte mult pe această emisiune de bonduri, fie ea chiar şi un private placement. Metricii se pot modifica, aceste maturităţi, cât şi moneda până în ultimul moment, dat fiind posibilitatea viitoarele decizii pe care băncile centrale le pot lua.

Ţine de strategia naţională dacă se doreşte mărirea acestei reţele sau electrificare. În acest moment ne bazăm pe acest consum. Este un consum important cel casnic pe care România îl are şi vedem în continuare acest alfa în producerea şi vânzarea de gaz natural.

Preţul până la urmă, odată cu începerea războiului din Ucraina, evident că a fost distorsionat de aceste întâmplări şi de schimbarea de paradigmă din Europa, lipsa acestui gaz din Est şi noile capacităţi de a aduce gaz în Europa. Cred că piaţa îşi va găsi un echilibru curând. Pare că acest echilibru este în jurul valorilor actuale. Dacă ne uităm în istoric, valorile actuale deja par fezabile şi vedem interes din partea marilor consumatori de a restarta producţia, interes de a achiziţiona gaze, iar piaţa pare a se mai fi detensionat faţă de anii anteriori.

Am ştiut de la început că am pierdut ultimul tren în ceea ce priveşte participarea supranaţionalelor şi anumitor instituţii de credit la finanţarea producţiei de gaz natural, dar încă vedem un apetit destul de mare din partea băncilor comerciale, fondurilor de pensii. Apetitul încă există chiar dacă aceste instituţii supranaţionale nu mai sunt implicate strict în investiţia în producţia de gaz natural.

De la începutul apariţiei ordonanţei 27 Romgaz a fost unul din principalii contributori şi asigurători ai securităţii energetice, a gazului natural către furnizorul consumatorului casnic şi centralele termice din România. În continuare până la final de martie 2025 suntem sub această schemă. Automat, în momentul în care se va trece la o piaţă liberă aceşti furnizori tot vor avea nevoie de gaze din producţia proprie pentru că până la urmă sunt cele mai ieftine faţă de gazelle importate. Practic nu vedem o schimbare de paradigmă în acest sens.

Analizăm investiţiile în hidrogen, dar aici este o discuţie privind fezabilitatea economică. Credem că tehnologia nu este îndeajuns de matură pentru a ne putea direcţiona bani în acest sens, în acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO