Energie

Remus Borza, deputat: În ultimii 30 de ani, România a pierdut ca urmare a închiderii unor mari capacităţi industriale, 30 milioane MW în consum anual

Remus Borza, deputat: În ultimii 30 de ani, România a...

Autor: Cristina Bellu

18.01.2019, 11:10 153

Energia se tranzacţionează pe piaţa pentru ziua următoare (PZU) de la bursa OPCOM cu peste 600 lei/megawat, însă preţul nu a atins recordul din ianuarie 2017, când un megawat în piaţa spot se vindea cu 651 lei, potrivit deputatului Remus Borza.

“În fiecare an din ultimii zece, am avut vârfuri de consum în ianuarie şi implicit de preţ în piaţa de energie. Chiar dacă în PZU, zilele acestea, s-a tranzacţionat megawatul cu peste 600 lei, nu am atins maximul istoric din ianuarie 2017, când un megawat în piaţa spot se vindea cu 651 lei. Acum am ajuns la un preţ de 635 lei. În perioada geroasă, creşte mai ales consumul casnic pentru încălzirea locuinţelor. Dar asta se întâmplă de când lumea şi pământul. Chiar şi înainte de 89 existau aceste vârfuri. Sigur, în ultimii 30 de ani, România a pierdut, ca urmare a închiderii unor mari capacităţi industriale energofage, 30 milioane MW în consum anual.”

De la începutul anului 2019, România este forţată să importe zilnic electricitate pentru a-şi asigura consumul, termocentralele au rămas în plină iarnă fără stocuri de cărbuni şi s-au stabilit recorduri istorice în ceea ce pri¬veşte pre¬ţul curentului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO