Energie

Roxana Mircea, REI Grup: Sunt 800 de proiecte de investiţii în energie regenerabilă depuse la Ministerul Energiei în mai-iunie, dar nu avem niciun răspuns până acum, deşi la finalul anului deja trebuiau semnate contractele. Investitorii vor renunţa din cauza acestor întârzieri

Conferinţa ZF Energie 2022

Roxana Mircea, REI Grup: Sunt 800 de proiecte de...

Autor: Răzvan Botea

12.12.2022, 11:53 307

Roxana Mircea, REI Grup: Sunt 800 de proiecte de investiţii în energie regenerabilă depuse la Ministerul Energiei în mai-iunie, dar nu avem niciun răspuns până acum, deşi la finalul anului deja trebuiau semnate contractele. Investitorii vor renunţa din cauza acestor întârzieri

Sunt 800 de proiecte de investiţii în energie regenerabilă depuse la Ministerul Energiei în mai-iunie, dar nu avem niciun răspuns până acum, deşi la finalul anului deja trebuiau semnate contractele. Investitorii vor renunţa din cauza acestor întârzieri, a spus, la ZF Energie 2022, Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

„S-au depus aproape 800 de proiecte în mai-iunie şi nu s-a mai comunicat nimic legat de aceste proiecte. Oamenii altfel se duc la bănci să le finanţeze banca cu 50%, dacă aveai 30% asigurat din fonduri nerambursabile. Întârzierile de la minister întârzie aceste proiecte care trebuie finalizate până în iunie 2024”, a spus ea.

Ce a mai spus Roxana Mircea la ZF Energie 2022:

Noi nu simţim aşa bine. Nu suntem foarte bucuroşi că se întârzie cu aceste evaluări. Cred că întârzierea este un semnal prost pentru investitori. Vom trimite sugestii ministerului să evalueze cu clauză suspensivă, să importe practici de la alte ministere.

Vii cu Fondul de Modernizare. Companiile nici nu vor să audă de acest fond, când ele nu şi-au primit rezultatul şi se ştie foarte clar în piaţă că nu s-a făcut nici măcar evaluarea proiectelor depuse în mai-iunie.

În general este nevoie de o formulă de management la nivelul ministerului, crescută organigrama, asistenţă tehnică. Înţeleg că au foarte multe provocări, foarte multe sume de gestionat, dar haide să ne gospodărim, pentru că altfel situaţia va fi tristă.

S-au depus aproape 800 de proiecte în mai-iunie şi nu s-a mai comunicat nimic legat de aceste proiecte.

Oamenii altfel se duc la bănci să le finanţeze banca cu 50%, dacă aveai 30% asigurat din fonduri nerambursabile. Întârzierile de la minister întârzie aceste proiecte care trebuie finalizate până în iunie 2024.

Trebuia măcar să avem o listă intermediară în septembrie-octombrie şi acum să avem deja contracte de finanţare semnate.

Sunt investitori care renunţă la aceste fonduri, pentru că nu vor să se complice. Unii dintre investitorii care au proiecte în mai multe ţări.

Sunt 1,7 mld. euro anunţate prin Fondul de Modernizare. Ar ajuta foarte mult o mai mare deschidere din partea ministerelor.

Este nevoie de un management mult mai organizat la Ministerul Energiei. Măcar pentru anul viitor să vedem organizare, să vedem licitaţii, asistenţă tehnică. Aceia care nu vor avea niciun rezultat până în martie, în opinia mea, nu vor face aceste proiecte şi se vor muta pe Fondul de Modernizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO