Energie

Ruxandra Bologa, NNDKP: Stabilitatea legislaţiei este necesară dacă vrem să atragem investiţii mari în sectorul energiei. Restul problemelor nu ţin de legislaţie, ci de implementarea legilor existente

ZF Power Summit 2020

Ruxandra Bologa, NNDKP: Stabilitatea legislaţiei este...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.02.2020, 11:37 98

Pentru a atrage investiţii majore în sectorul energiei România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate în ceea ce priveşte legislaţia, a spus Ruxandra Bologa, partener coordonator al practicii de energie şi resurse naturale a NNDKP, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020.

„Ar trebui să existe stabilitatea legislaţiei dacă vrem să vedem investiţii mari, pentru că nimeni nu va investi în România dacă are incertitudinea că nu se schimbă nimic pe termen lung. Pe zona offshore industria a încasat o schimbare legislativă. Anume, prin legea offshore s-a introdus o supra taxare a veniturilor realizate din vânzarea gazelor. Anterior companiile nu erau supuse unei asemena taxe. Alt lucru care nu încurajează investiţiile este inexistenţa unei pieţe centralizate pentru vânzarea gazelor şi electricităţii. Restul problemelor nu ţin de legislaţie, ci de implementarea legilor existente”, a spus Ruxandra Bologa.

Alte declaraţii:

Pe zona de onshore, suprataxarea a început ca măsură temporală în 2015, în condiţiile în care oricum viitorul gazului este necesar. Nu puteam trece de la o economie bazată pe cărbune la energie regenerabilă fără să trecem prin gaz. M-aş uita cu atenţie la suprataxarea pe onsfore, aş fi atentă să nu schimb redevenţele acordurilor petroliere.

Pe zona de offshore, consider importantă eliminarea suprataxării. M-aş uita în ce măsură piaţa centralizată rezolvă lucrurile, să vedem dacă merită susţinută.

Ne putem gândi la scheme de sprijin pentru zona de gaz. Este necesară sprijinirea, România are mult de lucru până îşi atinge ţintele de energie regenerabilă, iar fără aceste scheme nu ne vom atinge ţintele. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO