Energie

Şeful CEZ: Din 2005 am schimbat atâţia miniştri… Dacă vrei să faci o investiţie majoră, de multe ori nu ai cu cine vorbi, nu ai cum să mergi mai departe

Şeful CEZ: Din 2005 am schimbat atâţia miniştri… Dacă vrei să faci o investiţie majoră, de multe ori nu ai cu cine vorbi, nu ai cum să mergi mai departe

Jan Veskrna, CEO-ul CEZ România: Deşi parcul eolian pe care îl avem în construcţie şi energiile regenerabile reprezintă o parte importantă a activităţilor noastre, cel mai important lucru rămâne distribuţia de energie. Am discutat cu acţionarii din Cehia şi în ipoteza în care se vor deschide procesele de privatizare pentru celalte companii de distribuţie, vom participa. Voi lua primul zbor către Praga dacă vă decideţi să începeţi aceste privatizări.

Autor: Roxana Petrescu

22.07.2012, 15:33 295

"Ceea ce-mi doresc este ca România să-şi stabilească nişte priorităţi… Energia este calul care trage căruţa economiei."

Jan Veskrna, omul care se află la conducerea activităţilor CEZ în România din 2005, anunţă pla­nuri importante pentru piaţa locală: cehii şi-ar putea dubla capacitatea deţinută în parcuri eoliene până în 2016, se uită la depozite de gaze sub­terane, iar dacă statul se decide să mai scoată la vânzare o companie de distri­buţie a energiei, atunci Veskrna va lua primul avion spre Praga pentru a-şi anunţa acţionarii.

În schimb, şeful CEZ România, un business care anul trecut a ajuns la 2,5 mi­liarde de lei, cere un singur lucru: stabilitate.

"Ceea ce-mi doresc este ca România să-şi stabilească nişte priorităţi. Din 2005, de când sunt aici, am schimbat o serie întreagă de miniştri şi de multe ori fiecare a venit cu planul său. Dacă vrei să faci o investiţie majoră, de multe ori nu ai cu cine vorbi, nu ai cum să mergi mai departe cu atâtea schimbări. Planurile anunţate de minister sunt în urmă pentru că mereu se schimbă cineva. Cine mai poate urmări atâtea schimbări?", se întreabă Jan Veskrna, CEO-ul CEZ România, firmă formată după ce grupul de utilităţi ceh CEZ a preluat de la statul român, în 2005, fosta Electrica Oltenia, companie de distri­bu­ţie şi furnizare a energiei electrice.

Dacă Veskrna ocupă aceeaşi funcţie din 2005, la şefia Ministerului Eco­no­miei, instituţie care practic trasează li­niile stra­tegice în dome­niul energetic, au fost nu mai puţin de şase miniştri din aproa­pe toate formaţiunile politice, ale căror realizări se pot număra pe degete.

Astfel, în acest moment, România nu are o stra­tegie energetică aprobată, toate proce­se­le de privatizare sunt în întârziere, marile pro­iecte energetice zac aban­donate în lipsa unor investitori, iar de un an se încearcă aducerea unui management pro­fe­sionist în companiile de stat, dar până acum niciun director nu a fost numit pe cri­terii de competenţe, tradiţia numiri­lor politice fiind continuată.



Calul şi căruţa

Chiar şi în acest context, o parte din­tre investitorii stră­ini îşi menţin opti­mismul, iar unii dintre ei, aşa cum este cazul CEZ, sunt implicaţi în pro­iecte de inves­ti­ţii majore.
Cu toa­te acestea, ei spe­ră însă într-o sta­bilitate mai mare, mai ales în do­menii atât de sen­sibile cum este energia.

"Energia nu poate să nu se numere printre prio­rităţile unei ţări. Energia este calul care tra­ge căruţa economiei. Ceea ce ne dorim noi este un mediu stabil, lucru care cred totuşi că se va întâmpla", a mai spus şeful CEZ România.

În ciuda problemelor întâmpinate, CEZ este pe punctul de a finaliza un proiect eolian de 1,1 miliarde de euro, cel mai mare pe uscat din Europa, pe raza a do­uă comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac.

Totodată, cehii admit că s-au făcut paşi importanţi atât în legătură cu legis­laţia în domeniul energiei regene­rabile, cu eliminarea tarifelor reglemen­tate pentru consumatorii de energie, cât şi în ceea ce priveşte probleme mai vechi, aşa cum erau datoriile CFR.

Pe de altă parte însă, compania s-a retras din proiecte energetice majore, aşa cum sunt reactoarele 3 şi 4 de la Cer­na­vodă şi o centrală pe gaze de 400 MW la Galaţi, proiecte în care avea ca partener statul român.



Planuri de viitor

Chiar şi aşa, cehii sunt dispuşi să meargă înainte cu proiectele de energie regenerabilă, având de partea lor o schemă de sprijin foarte generoasă pusă la dispoziţie de statul român.
"Acum avem 185 de turbine legate la reţea, din cele 240 pe care le are în total parcul Fântânele-Cogealac, şi în fiecare săptămână conectăm între 5 şi 10 MW, astfel că până la finalul acestui an in­ves­ti­ţia ar trebui finalizată. Este una dintre di­recţiile pe care CEZ se concentrează la ni­vel de grup. Astfel, la nivelul anului 2016, ne dorim 3.000 MW în trei ţări: Polo­nia, Germania şi România, iar România ar putea lua o felie semnificativă. Este vorba de circa 1.100 MW", a spus Ondrej Safar, omul care se ocupă de proiectele eoliene pe care CEZ le are în România.

Practic, până în 2016, CEZ şi-ar putea dubla prezenţa pe segmentul eolian, ţi­nând cont de faptul ca la finalul acestui an com­pania va ajunge la o capacitate insta­la­tă de 600 MW, aproape cât un reactor al centralei de la Cernavodă, prin inter­me­diul parcului eolian Fântânele-Cogealac.



"Apetisanta" Muntenia Nord

Eolienele nu sunt însă singurele inves­tiţii pe care au picat ochii cehilor.

"Deşi parcul eolian pe care îl avem în construcţie şi energiile regenerabile (CEZ este activ în România şi pe partea de mici hidrocentrale - n. red.) reprezintă o parte importantă a activităţilor noastre, cel mai important lucru rămâne distribuţia de energie. Am discutat cu acţionarii din Cehia şi în ipoteza în care se vor deschide procesele de privatizare pentru celalte companii de distribuţie, vom participa. Voi lua primul zbor către Praga dacă vă decideţi să începeţi aceste privatizări", a mai spus Veskrna.

În prezent, în mâinile statului român au mai rămas companiile de distribuţie a energiei electrice Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord, toate cele trei fiind pe lista privatizărilor, potrivit celor mai recente informaţii disponibile.

"Pentru noi, cea mai interesantă ar fi Muntenia Nord şi este logic să fie aşa pentru că este cea mai apropiată de zona în care activăm noi acum, Oltenia", a explicat şeful CEZ România.

Totodată, cehii se mai uită la proiecte de investiţii în domeniul depozitării sub­terane a gazelor naturale, dar deocam­dată aceste planuri sunt abia în faza de analiză, motiv pentru care compania nu a oferit detalii suplimentare.



Problema CFR s-a rezolvat

Una dintre cele mai importante pro­bleme rezolvate anul acesta este cea a dato­riilor CFR, situaţie cu care s-au con­fruntat toţi furnizorii de energie electrică.

"Anul acesta CFR a plătit suma pe care ne-o datora. Am primit 252 de mi­lioane de lei, sumă care reprezintă va­loa­rea datoriilor, dar noi pe de altă parte am renunţat la penalităţile pe care CFR le avea de plătit faţă de noi şi care se ridicau la 120 de milioane de lei", a spus Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România.

Potrivit datelor furnizate de com­panie, CEZ România a finalizat anul 2011 cu vânzări de 2,5 miliarde de lei (circa 590 de milioane de euro), cu un profit operaţional (EBITDA) de 482,5 milioane de lei (113,8 milioane de euro) şi cu un profit net de 45 de milioane de lei (10,6 milioane de euro).

"Iniţial bugetul era de 770 de milioane de lei în ceea ce priveşte profitul ope­raţional, dar din cauza provizioanelor fă­cute în contul datoriilor CFR, a intrării în vigoare mult mai târziu a schemei de spri­jin pentru energia regenerabilă, a pro­ducţiei de energie mai mică faţă de esti­mări, rezultatul înregistrat a fost de 482,5 milioane de lei. Pentru anul acesta ne pro­punem o creştere de 25% faţă de bugetul de anul trecut, iar evoluţia de până acum ne arată că suntem pe calea cea bună", a spus Leon Vrska, CFO-ul CEZ România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO