Energie

Teofil Mureşan, CEO E-INFRA: Vom pune în funcţiune 120 MWh de stocare în 2024, jumătate în iulie şi jumătate până la finalul anului

ZF Power Summit 2024

Teofil Mureşan, CEO E-INFRA: Vom pune în funcţiune 120...

Autor: Alex Ciutacu

28.02.2024, 11:00 663

Stocarea este una dintre direcţiile de investiţii ale grupului autohton E-INFRA, iar până la finalul anului va pune în funcţiune 120 MWh în proiecte de stocare, după cum a povestit Teofil Mureşan, CEO-ul E-INFRA, în cadrul ZF Power Summit 2024.

„Grupul nostru, prin firmele din grup, va pune în funcţiune în luna iulie 60 MWh de stocare şi până la finalu anului încă 60 MWh, deci vom investi în proiecte de stocare de 120 MWh anul acesta. Prima etapă de 60 MWh e practic în fază de execuţie”.

Grupul E-INFRA este implicat în două proiecte de anvergură pentru sistemul energetic naţional. Primul este proiectul de la RoPower, adică viitoarea centrală nucleară de mici dimensiuni (SMR) de la Doiceşti, unde are ca principali parteneri de proiect operatorul Nuclearelectrica şi furnizorul american NuScale.

„Soluţia de reactoare mici şi, probabil şi mai mici în viitor, la 10-20 MW, este soluţia care va schimba ecuaţia energetică a lumii. Despre regenerabile am vorbit, sunt un mare fan al proiectelor solare, al proiectelor eoliene, al stocării, dar pentru surse de mare capacitate care să funcţioneze în bandă avem nevoie de SMR. Mai mult decât atât, SMR pot echilibra, au puterea variabilă. Fără această energi nucleară va fi aproape imposibil să facem tranziţia spre energie curată”.

Termenul pentru proiectul de la Doiceşti este să fie pus în funcţiune până cel târziu în 2030.

Al doilea proiect de anvergură în care s-a implicat E-INFRA, având şi Transelectrica printre parteneri, este legat de realizarea unei linii de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC) de 5.000 MW. Acest proiect a fost gândit pe coridoarele deja create de magistrala de gaz BRUA şi de viitoarea magistrală Tuzla-Podişor.

„Am decis ca după faza 1 – studiu de compatibilitate electromagnetică, care ne-a arătat că putem pune acest cablu la şase metri de conductă, fiind în curent continuu nu avem inducţie electromagnetică, deci nu avem corodare – după această fază tehnică suntem foarte aproape de a lansa, e decis consultatul, pentru studiul de fezabilitate”.

Şi aici, termenul de finalizare este tot în jurul anului 2030, relativ sincronizat cu proiectul de SMR de la Doiceşti.

„Aceste două proiecte se gândesc a fi sincronizate. Pentru că dacă 2030 e anul în care România planifică să dea în funcţiune Cernavodă 3 şi 4, să avem offshore 3.000 MW, plus Dobrogea care e deja încărcată, plus eventual tranzit de energie verde prin cablurile submarine de sub Marea Neagră, ar trebui să fie cam în aceeaşi perioadă de timp terminată şi această legătură, adică 2030”.

Teofil Mureşan estimează în prezent un cost de 5-6 miliarde de euro pentru proiectul HVDC.

„Costurile pe care le timăm acum sunt undeva între 5 şi 6 miliarde de euro pentru întreg proiectul. Dar proiectul poate fi executat pe faze, să spunem Marea Neagră – Bucureşti, şi funcţionează împreună integrat cu sistemul de curent alternativ. Pentru că şi aici tehnologia de invertor redresor a evoluat foarte mult şi transmisia se face în amândouă sensurile între acele două sisteme”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024:

  • Grupul nostru a dat în funcţiune 120 MW în solar anul trecut din cei 620 MW daţi în funcţiune în piaţă în 2023
  • Costurile cu tehnologia nouă în regenerabile suferă modificări foarte mari de la an la an. În solar în acest moment costul pentru 1 MW instalat este aproximativ 50% din cât era în urmă cu trei ani. În stocare, într-un singur an costul cu bateriile şi cu invertoarele s-a redus la jumătate. Deci ceea ce părea că nu e sustenabil acum 2-3 ani a devenit sustenabil aproape peste noapte
  • Costul pentru Doiceşti îl vom şti la terminarea celei de-a doua faze în care intră acum proiectul, aşa-numitul proiect de detaliu. Acum se intră în proiectarea de detaliu în care vom şti metri cubi de beton, costuri cu turbine. (...) Nu aş vrea să avansez un cost, dar vă spun că nu e nici pe departe ce se vorbeşte în piaţă. Dacă ar fi atât de departe nu s-ar intra în faza asta de calcul de detaliu.
  • Cred că dintre miile de MW solar şi vânt se vor face probabil 20-30% în următorii ani. E greu să fac predicţii pentru că depinde foarte mult de investitori.
  • Înainte de pandemie preţul la energie electrică în România era aproximativ 300 lei MWh şi la gaz 100 lei MWh. (...) Ce se întâmplă în acest moment este că încă nu a revenit consumul la nivelul dinainte de pandemie şi preţurile scad. Pentru anul viitor, produsele de an în pieţele europene sunt în jurul lui 350-400 lei MWh. Deci se apropie de ceea ce era înainte de pandemie. Gazul ieri pe intraday în România a fost 110 lei MWh

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO