Energie

TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ, construieşte un parc fotovoltaic plutitor de 1.000 kW pe lacul Grebla din Reşiţa, care să acopere parţial consumul de energie al companiei. Investiţia ajunge la 1,3 mil. euro

Autor: Cristina Bellu

19.09.2023, 16:20 354

TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ în România, anunţă construcţia unui parc fotovoltaic plutitor de 1.000 kW pe lacul Grebla din Reşiţa, care urmează să acopere parţial consumul intern de energie electrică al companiei în paralel cu reducerea emisiilor de gaze.

Proiectul vizează corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniştire Grebla, cu o suprafaţă de aproximativ 30.000 de metri pătraţi, spun oficialii companiei.

Potrivit acestora, valoarea totală a investiţiei ajunge la 1,36 mil. euro, din care 737.500 euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea fondului norvegian Innovation Norway, iar restul de 626.052 de euro fonduri proprii.

În martie 2021, TMK Hydroenergy Power alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România au fost achiziţionate de fondurile administrate de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia. 

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o productie de circa 70GWh/an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO