Energie

Tribunalul Bucureşti respinge definitiv solicitarea SAPE ca Electrica să plătească 800 mil.euro într-un litigiu demarat în 2015

Tribunalul Bucureşti respinge definitiv solicitarea SAPE...

Autor: Roxana Rosu

02.07.2020, 11:52 1486

Tribunalul Bucureşti a decis soluţionarea definitivă a litigiului prin care Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) solicita 800 milioane euro de la Electrica, admiţând lipsa calităţii procesuale a furnizorului şi producătorului de energie şi obligând SAPE la plata unor cheltuieli de judecată de 329.993 lei.

Decizia a fost pronunţată pe 20 iunie 2019 şi a rămas definitivă prin neapelare.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie a fost înfiinţată în 2014, înaintea listării la bursă a Electrica, şi a preluat pachetele minoritare ale statului în companiile privatizate de distribuţie şi furnizare a energiei, inclusiv toate activele sau datoriile care ar putea rezulta din litigiile şi disputele în care era implicată Electrica la acel moment împotriva Enel, E.ON şi CEZ.

SAPE a demarat procesul cu Electrica în 2015, solicitând ”prejudicii cauzate  prin neurmarirea in trecut de către Electrica a indeplinirii obligatiilor post-privatizare asumate de catre investitorii care au dobandit actiuni la societatile privatizate cu privire la care Electrica a actionat in calitate de vânzător”.

Societatea a acuzat Electrica de neurmărirea îndeplinirii obligaţiilor de post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat fostele Electrica Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Dobrogea şi Banat.  Electrica a respins la acea dată pretenţiile SAPE, subliniind că aceasta a moştenit toate obligaţiile sale aşa cum arătau în 2014, la momentul înfiinţării.

SAPE pierduse anterior şi procesele cu grupurile străine, inclusiv din motivul că presupusele fapte s-au prescris.

Prin decizia din 20 iunie 2019, instanţa a admis exceptia lipsei calităţii procesuale pasive a Electrica, intemeiata pe raspunderea civilă contractuală, a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Electrica, invocată in cererea principală, intemeiată pe răspundere delictuală şi a admis excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, respingând ca prescrisă cererea de chemare in judecată.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.  Statul, prin Ministerul Economiei, deţine 48,7% din capitalul social.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO