Energie

Una dintre cauzele crizei energetice: Producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut dramatic. În 2021 compania a scos cu 40% mai puţin decât în anul privatizării, 2004

Una dintre cauzele crizei energetice: Producţia de gaze...

Autor: Roxana Petrescu

13.01.2022, 22:16 6665

Volumul de gaze extrase în 2021, de 3,7 mld. metri cubi, marchează un minim operaţional într-un an în care au fost spulberate orice recorduri de preţ. Principala explicaţie ar fi declinul natural.

OMV Petrom, unicul produ­că­tor local de petrol şi gaze, a terminat anul trecut cu o pro­ducţie totală de hidro­car­buri în scădere cu 11% faţă de 2020, cantităţile de gaze extrase fiind cu 12% mai mici faţă de cele din 2020.

Astfel, potrivit calculelor ZF bazate pe datele oficiale ale companiei, OMV Petrom a extras anul trecut, la nivel de grup, numai 3,7 de miliarde de metri cubi, cel mai mic ni­vel de producţie din istoria companiei.

Spre com­paraţie, în 2004, anul priva­ti­zării, pro­ducţia de gaze a companiei era de 6,4 mi­liar­de de metri cubi, potrivit ra­poar­telor ofi­cia­le. Mai mult, producţia de gaze a companiei a scăzut cu 12% în 2021, ritm dublu faţă de cel din anul anterior, cel mai mare de la privatizare.

În 2020, producţia de gaze la nivel de grup includea şi cantităţile extrase din Kazahstan, dar tot datele oficiale arată că aces­tea erau de circa 1% din producţia totală, restul fiind extras din România. În al doilea trimestru din 2021, OMV Petrom şi-a anunţat ieşirea din Kazahstan. Tot anul tre­cut, compania a transferat 40 de zăcăminte mar­ginale către Dacian Petroleum, o com­pa­nie printre ai cărei acţionari se numără şi Ion Popa, fost director general al Petrom înainte de privatizarea din 2004.

Important de subliniat este că scăderea producţiei a fost însoţită de o scădere a vân­zărilor către clienţii OMV Petrom, investi­ţi­ile în zona de explorare şi producţie din pri­mele nouă luni ale anului trecut fiind cu 17% mai mici faţă de perioada similară din 2020.

„Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 13,4%, la 5,70 mil. bep, fiind in­flu­enţată de declinul natural accentuat al ză­că­mintelor principale (Totea Deep şi Lebăda Est) şi al sondei 4461 Totea Sud, dar şi de acti­vităţi de mentenanţă planificate şi ne­planifi­ca­te“, se arată în raportul pentru cel de-al treilea tri­mestru al anului publicat de companie.

OMV Petrom nu a oferit alte explicaţii până la închiderea ediţiei.

Scăderea vine în contextul în care cel mai ambiţios proiect de investiţii al compa­ni­ei, perimetrul Neptun din Marea Neagră, este blocat de statul român, „salvarea“ fiind o creştere accelerată a importurilor din Rusia în contextul revenirii cererii. Mai mult, deficitul de producţie atât la nivel lo­cal, cât şi european este una dintre cauzele ma­jore ale crizei energetice cu care Româ­nia şi blocul european se confruntă de un an de zile.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro