Energie

Varinia Radu, Partner, Deputy Head of EPC, CEE: România are deja un pipeline de 30-40 GW de investiţii în regenerabile, dar pentru ca aceste proiecte să fie realizabile trebuie să închidă un cerc. Putem să mişcăm piaţa regenerabilelor prin măsuri legislative şi strategii care să susţină instrumentele de vânzare a energiei pe termen lung

ZF Power Summit 2024

Varinia Radu, Partner, Deputy Head of EPC, CEE: România...

Autor: Cristina Bellu

28.02.2024, 10:09 115

Piaţa de regenerabile din România cunoaşte un interes în investiţii fără precedent atât datorită cadrului internaţional care încurajează tranziţia accelerată, dar şi a obligaţiei de a atinge o anumită ţintă de decarbonizare.

În acest context, România se află într-o poziţie foarte bună şi are deja un pipeline de 30-40 GW de investiţii în regenerabile, poate chiar mai mult, un val de investiţii foarte mare. Dar pentru ca aceste proiecte să fie realizabile ele trebuie să închidă un cerc, spune Varinia Radu, Partner, Deputy Head of EPC, CEE Head of Energy and Projects, Romania Head of Oil & Gas, CEE CMS.

“De la faza de dezvoltare în care investitorii îşi asumă riscul din dezvoltare, aceştia ajung să aibă nevoie de finaţare, iar acest lucru denotă că trebuie să aibă nişte instrumente pe termen lung. Să poată să arate că îşi vând energia produsă pe termen lung. Cum facem să mişcăm piaţă? Prin măsuri legislative care să aducă instrumente suplimentare. Vorbim de ceea ce la nivel european deja este consacrat: vânzarea-cumpărarea  de electicitate pe termen lung PPA-uri, contracte de achiziţie de energie pe termen lung, şi scheme de suport prin contracte pentru  diferenţe (CfD) ”, a spus Varinia Radu la ZF Power Summit 2024.

Alte declaraţii:

Pe partea de legislaţie, guvernul a promovat această iniţiativă de a pune la dipoziţia investitorilor o schemă de sprijin, care să le ofere un instrument de asigurare a viitoarelor încasări pentru 15 ani. Este un ajutor real, pentru că prin acest instrument investitorii pot să-şi acopere fie o parte din producţia viitoare, pentru că în România avem proiecte de mare anvergură, de sute de MW, chiar şi GW, şi atunci trebuie o strategie mai complexă referitoare la instrumentele de vânzare pe termen lung.

Contractele diferenţă (CfD) aşa cum sunt concepute pentru România, şi sperăm să fie lansate curând, pentru că sunt finanţate din bani publici, principiul după care au fost concepute a fost să nu existe un câştig dicolo de preţul pe care investitorul îl oferă în cadrul unei licitaţii.

Investitorii vor trebui să aleagă care din aceste instrumente îi ajută cel mai mult. Este important ca această schemă să fie bine primită de piaţă.

Poate să fie o iluzie faptul că avem foarte multe proiecte în diferite stadii de dezvoltare. Asta nu înseamnă că investitorii pot să le susţină singuri din acţiuni şi atunci piaţa trebuie să fie ajutată cumva, să ajungă la punctul de a fi capabilă să realizeze prin finanţări aceste investiţii, împreună cu toate instrumentele care sunt în piaţă. Schema este destinată unei game variate de investitori pentru a putea ajunge cu aceste proiecte în faza de producţie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO