Energie

ZF Live. Adrian Teodorescu, directorul general al Termoenergetica: Misiunea zero pentru Bucureşti - să facă rost de 1 mld. euro ca să dea căldură şi apă caldă în parametri corecţi pentru toată populaţia

Adrian Teodorescu, directorul general al Termoenergetica: Dacă la nivelul anului 2022 am înregistrat un număr de 7.900 de avarii, sperăm ca avariile, cel puţin pe reţeaua primară, pentru sezonul 2023-2024 să fie undeva la 1.000

Adrian Teodorescu, directorul general al Termoenergetica: Dacă la nivelul anului 2022 am înregistrat un număr de 7.900 de avarii, sperăm ca avariile, cel puţin pe reţeaua primară, pentru sezonul 2023-2024 să fie undeva la 1.000

Autor: Răzvan Botea

03.11.2023, 00:08 3179

♦ Mai mult de un milion de bucureşteni sunt branşaţi la sistemul de termoficare al Termoenergetica, un sistem care pierde, în acest moment, 1.500 de tone de apă caldă în fiecare oră.

Saga apei calde şi a căldurii din Bucureşti, care a schimbat primari, continuă şi în 2023 şi în Capitală, care are un PIB pe cap de locuitor comparabil cu nivelul din Viena sau Varşovia. Sute de mii de familii se întreabă dacă în această iarnă furnizarea de apă caldă şi căldură va ajunge pe ţevi, pentru că peste 1 milion de bucureşteni sunt branşaţi la sistemul central de termoficare.

Este nevoie de investiţii de 1 mld. euro pentru ca sistemul de termoficare din Bucureşti să ajungă la parametri optimi, a spus Adrian Teodorescu, directorul general al Termoenergetica, la emisiunea de business ZF Live, dar anul acesta, chiar dacă avariile vor fi mai puţine, nu înseamnă că vor lipsi.

„Până în anul 2022 am ajuns la un maxim de 2.200 de tone de apă pe oră. În acest moment suntem undeva la 1.500 de tone (pierderi pe oră – n. red)“, a spus Adrian Teodorescu, la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Sistemul bucureştean de termoficare are o vechime de peste 60 de ani şi, în ultimii 30 de ani, investiţiile au fost minime. Astfel s-a ajuns în situaţia în care sute de mii de apartamente din Bucureşti să fie afectate, într-un moment sau altul, de lipsa apei calde sau a căldurii în timpul anotimpului rece. În acest moment, circa 1.500 de tone de apă fierbinte se pierd în subteranele Bucu­reştiului prin ţevile Termoenergetica, dar, aşa cum spune directorul companiei, este o situaţie mai bună decât anul trecut, când se pierdeau 2.200 de tone.

În 2023 au fost reabilitaţi circa 60 de km de reţea primară şi secundară, dar, este urgent ca cel puţin încă 100 km de reţea primară să fie înlocuiţi. Reţeaua are 3.900 de kilometri în total, dintre care 1.000 km de reţea primară.

„Dacă la nivelul anului 2022 am înregistrat un număr de 7.900 de avarii, sperăm ca avariile, cel puţin pe reţeaua primară, pentru sezonul 2023-2024 să fie undeva la 1.000, adică toate lucrările de investiţii care s-au făcut, toate lucrările de reparaţii care s-au făcut în acest sezon să se resimtă în prestarea serviciului de către noi“, a mai spus el.

Pentru 2024, bugetul de investiţii al Termoenergetica depăşeşte 300 mil. euro, adică aproape o treime din necesarul total. Sursele pentru finanţare, conform declaraţiilor directorului, ar urma să vină atât din fonduri UE (250 mil. lei), cât şi din fonduri naţionale.

„Unele dintre contracte sunt gestionate de către Primăria Generală a Capitalei. Adică acest program operaţional de infrastructură mare, care vizează un buget de 250 de milioane de euro. Dacă vom continua, există proiecte depuse şi pe programul PNRR, există programul de la Ministerul Dezvoltării, speram la încă 50-60 mil. euro pentru 2024. Nu vorbim aici de bugetul propriu.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO