Energie

ZF Power Summit 2023. Cosmin Stăvaru, partner Bondoc şi Asociaţii: Un aspect care dă de gândit investitorilor în energie, pe aria de finanţare, este modalitatea haotică în care se fac schimbrile legislative în România

ZF Power Summit 2023. Cosmin Stăvaru, partner Bondoc şi...

Autor: Roxana Rosu

22.02.2023, 12:23 165

Un aspect care dă de gândit investitorilor în energie, pe aria de finanţare, este modalitatea haotică în care se fac schimbrile legislative în România, a declarat Cosmin Stăvaru, partner Bondoc şi Asociaţii la Conferinţa ZF Power Summit 2023.

”Fie ele nu se corelează unele cu altele, fie nu adresează toată paleta de cerinţe. De exemplu problema PUZ-ului pentru terenuri de 50 de hectare pentru proiecte de energie regenerabilă. Este o lege adoptată în Senat care elimină limita de 50 de hectare şi elimină deci solicitarea de PUZ pentru proiectele de regenerabile”

Ce a mai declarat Cosmin Stăvaru:

PPA-urile (n.red. contractele bilaterale directe) nu sunt o soluţie comună în piaţă, după crizele din ultimii ani, iar apetitul de a avea abordări pe termen lung, pe 10-12 ani, s-a redus mult. Există şi o barieră legislativă, Corporate PPA nu sunt reglementate unitar pe piaţa europeană.

Nu avem o strategie energetică adoptată. Avem multe modificări la legislaţia primară.

Avem nişte linii directoare de la UE, nu avem insă un cadru integrat pentru toate segmentele sistemului energetic.

Există o lipsă de lichiditate a pieţei.

De cele mai multe ori, finanţarea se face acum din buzunarul propriu al investitorului, cu refinanţare după faza de construcţie.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO