Energie

ZF Power Summit 2023. Ondrej Safar, CEZ România: Este impotant să ţinem minte că disuctăm despre nevoile de investiţii în contextul în care în următorii cinci ani recuperăm costurile şi pierderile de anul trecut

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Ondrej Safar, CEZ România: Este...

Autor: Alex Ciutacu

21.02.2023, 20:27 148

Principala provocare a anului 2023 ţinte de dialogul care trebuie purtat de autorităţi cu jucătorii din piaţa de energie, pentru a stabili care sunt nevoile de investiţii ale ţării pentru următorii ani şi care va fi costul acestora, crede Ondrej Safar, CEO al CEZ România, prezent în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Este important să ţinem minte că discutăm despre nevoile de investiţii în contextul în care în următorii cinci ani recuperăm costurile şi pierderile de anul trecut, vor fi întinse în costul distribuţiei în următorii cinci ani”.

El consideră că este important ca autorităţile să înţeleagă că aceste companii vor investi dacă sunt create condiţiile propice pentru ca aceste proiecte să aibă sens din punct de vedere economic.

„Nu este o întrebare pentru noi, vom investi cât vor autorităţile să investim, în funcţie de ce condiţii creează pentru aceste investiţii. Suntem la finalul unei perioade de regementare şi ar trebui să discutăm despre condiţiile pentru următoarea perioadă. Investiţiile pentru perioada asta au fost stabilite în 2018, am spus cât vrem să investim şi a fost transmis în tarif. Acum discutăm despre ce investiţii vor să facem şi cât de mult sunt dispuşi să traducă în tarife. Este foarte important pentru acest an. Aş considera asta principala provocare a acestui an, acest dialog constructiv, legat de strategia energetică, ce investiţii trebuie făcute în reţea şi cât suntem dispuşi să transpunem în tarife”.

Ondrej Safar subliniază că nu putem trece de la un an 2022 în care investiţiile jucătorilor din piaţă au fost reduse, la un 2023 sau 2024 cu investiţii duble.

„Dacă vreau să cosntruiesc ceva trebuie să trec prin autorizare, contractare, iar toate astea durează, deci ca să cresc investiţiile în 2024 trebuie să ştiu condiţiile încă din vara aceasta pentru că trebuie să lucrez la ele, trebuie să le spun companiilor de construcţii pentru ce să fie pregătite. Nu pot veni în decembrie şi să le spun că vreau să încep să investesc în ianuarie”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO