Energie

ZF Power Summit 2023. Roxana Mircea, REI Finance: De ce să lansăm 534 de linii de finanţare dacă avem întârzieri pe evaluare? Am putea amâna o parte din axe dacă nu le putem gestiona

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Roxana Mircea, REI Finance: De ce...

Autor: Alex Ciutacu

22.02.2023, 14:13 238

Guvernul ar trebui să ia în calcul amânarea lansării unora dintre cele 534 de apeluri de proiecte pe fonduri europene pe care le pregăteşte pentru 2023 dacă nu reuşeşte să gestioneze mai eficient aceste măsuri la nivel administrativ, consideră Roxana Mircea, managing partener al companiei de consultanţă pe fonduri europene REI Finance Advisors, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Întârzierile vin şi din deficitul de personal al ministerului, acum s-au luat încă 60 de oameni, dar este puţin cam târziu, trebuia să ne gospodărim şi acesta a fost mesajul nostru către toate ministerele, şi trebuie să avem realmente un management performant. Dacă nu vom munci cu toţii foarte mult, de la ministere la consultanţi, avocaţi sau bănci, vom rata oportunităţile. Sau ar trebui să se amâne din axele care sunt prevăzute anul acesta. De ce lansezi peste 500 de lini când nu evaluăm la timp şi nu putem face proiectele pentru că nu sunt auditori, proiectanţi. Ar trebui totuşi să mai discute ministerele, să mai echilibrăm lucrurile”.

Pe lângă numărul ridicat de apeluri pe fonduri europene, Roxana Mircea subliniază că modul în care sunt gestionate şi modificate ghidurile aduce noi întârzieri şi provocări.

„Eu nu sunt adepta ideii de a lansat 534 de axe şi să modifici ghidul final de nu ştiu câte ori, cum e cazul unor proiecte pe şcoli, unde ai 1 miliarde de euro, s-a publicat ghid final, mulţi au depus proiectele şi s-a modificat ghidul final, iar oamenii trebuie să îşi retragă proiectele. Înţeleg că ne grăbim, dar hai să facem lucrurile foarte bine”.

Mesajul ei este de a trimite propuneri către decidenţi, de a merge în audienţe şi de a încerca să îi ajute pe aceştia, întrucât „să începem să criticăm şi să începem nişte războaie nu ajută pe nimeni”.

„Haideţi să trimitem propuneri, să mergem în uadienţe şi să ajutăm pe cât putem în speranţa totuşi că şi ei se vor organiza şi vor cere jutor. Am văzut că şi-au mai luat evaluatori de la BERD, să îşi ia, să se gospodărească, astfel încât lucrurile să meargă. Dacă nu, vom fi şi anul viitor tot la stadiul de discuţii şi e trist, iar senzaţia mea este că din păcate abia de anul viitor vor începe mult mai multe proiecte. Eu mă aşteptam să văd în primăvara aceasta mult mai multe proiecte, dar nu. De ce? Finanţările nu s-au aprobat, până obţii autorizaţii, obţii finanţare, te duci la bancă, se pierd 2-3 ani”.

Alte declaraţii:

  • Dificultăţile vin din întârzieri, am avut întârziere pe evaluare şi încă avem pentru că avem nişte liste provizorii publicate după nenumărate demersuri ale noastre, să ştie investitorii cine are şanse să câştige aceste proiecte. De aceea am militat pentru contractarea graduală, pentru ca şi băncile să poată evalua aceste proiecte, pentru că e una să îţi vină 500 de proiecte deodată şi alta e situaţia când vin gradual.
  • Domnul Boloş a publicat un calendar cu ce axe se vor lansa, a încercat să culeagă de la toate ministerele, dar Fondul de Modernizare nu este menţionat acolo şi avem o alocare de 1,5 miliarde şi noi tot asta cerem, să ni se spună dacă se mai deschide în următoarele luni sau se amână pentru toamnă. Ca să ştie investitorii ce fac.
  • Iunie 2026 este termenul la PNRR pentru proiectele din Component C6 şi asta este altă tragedie, pentru care vom solicita din nou audienţe şi întâlniri pentru că sunt provocări pe zona de achiziţii. Când s-au scris proiectele s-au pus nişte tipuri de invertoare pe care astăzi nu le mai găseşti şi asta se cheamă modificare de soluţie. Ca să poţi porni proiectul trebuie să ceri acordul ministerului. Vă daţi seama ce înseamnă să te duci cu sute de proiecte la minister? Noi le-am propus să simplificăm şi să amendeze ei acel manual. Urmează să avem altă serie de întâlniri cu ministerul Investiţiilor care este coordonator PNRR şi cu ministerul Energiei.
  • Pe C6 avem undeva 300-400 MW. Am mai avut finanţări şi pe POIM, iar aici contractele vin mai repede, dar discutăm de proiecte mai mici, între 500.000 şi 5 milioane de euro, dar acestea chiar vor începe acum rapid în primăvară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO