Energie

ZF Power Summit 2023. Teofil Mureşan, E-INFRA: În 4-5 ani, România va avea probabil unul dintre cele mai mici preţuri la energie şi gaz din Europa

ZF Power Summit 2023. Teofil Mureşan, E-INFRA: În 4-5...

Autor: Cristina Bellu

23.02.2023, 15:53 338

Teofil Mureşan, antreprenorul care deţine Electrogrup Infrastructure (E-INFRA), grup activ în domeniul infrastructurii energetice şi de telecomunicaţii, susţine că România ar putea ajunge în următorii 4-5 ani să aibă unul dintre cele mai mici preţuri la energie şi gaz din Europa, în contextul în care ţara dispune de foarte multe resurse care ar putea s[ determine acest lucru.

“În viitor, cred că România va avea o situaţie mai bună decât alte ţări europene privind costul energiei. Chiar anul trecut, cu toată volatilitatea, România nu a avut cea mai scumpă energie din UE. Având rezervele naturale, posibilitatea de a ne interconecta, vântul din regiunea Mării Negre, toate acestea cred că vor determina ca preţul la energie şi gaz să ajungă în următorii 4-5 ani probabil unul dintre cele mai mici din Europa, un element major în luarea oricărei decizii de investiţii”, a spus Teofil Mureşan la ZF Power Summit 2023.  

Alte declaraţii:

♦ Referitor la riscuri, ne întrebăm ce se va întâmpla peste câţiva ani, dacă oferta de energie electrică, după boom-ul de investiţii, va fi mai mare decât consumul. Corelat cu taxe mari pe poluare şi cu servicii de echilibrare foarte scumpe. Care va fi impactul în preţul energiei? Peste aceste lucruri vom avea exploatarea de gaze din Marea Neagră şi atunci, sigur, partea de bandă trebuie asigurată, şi aici vorbim de centralele puternice, nucleare, cele care sunt încă pe gaz, hidrocentralele şi partea de regenerabil, care este nepredictibilă tot timpul. Probabil că vom avea preţuri foarte jos în golurile de consum şi mai scumpe sau foarte scumpe în vârfuri.

♦ În consecinţă, şi noi cei din zona de construcţii, cât şi de investiţii, dar şi consumatorii, cu toţii ar trebui să analizăm acest scenariu. Poate că o variantă interesantă de studiat este cea de storage la consumatorii de peste 1.000 de MW pe lună.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO