Companii

Eugen Banciu, Farmexpert: Tinta noastra este sa avem 16% din piata de distributie de medicamente

Eugen Banciu, Farmexpert: Tinta noastra este sa avem 16% din piata de distributie de medicamente

Eugen Banciu este primul om de afaceri roman care decide sa-si vanda business-ul din domeniul distributiei de medicamente

29.06.2006, 18:39 387

Eugen Banciu, fondatorul si directorul general al distribuitorului Farmexpert, vizeaza cresterea cotei de piata a companiei de la 9% in prezent la 16,3% ca urmare a atragerii in actionariat a grupului german ANZAG.
"Ne-am propus ca in urmatorii trei ani sa ajungem sa detinem 16,3% din piata, adica exact cota de piata ANZAG in Germania", a spus Eugen Banciu. Acesta a precizat ca o parte din aceasta crestere va veni si din avansul fireasc al pietei. ANZAG a achizitionat luna aceasta 60% din actiunile Farmexpert. Restul actiunilor sunt in continuare detinute de Banciu.
"Cumparand pachetul de actiuni Farmexpert ne consolidam pozitia in Europa Centrala si de Est", a precizat Thomas Trumper, CEO ANZAG.
In 2005, ANZAG a inceput expansiunea catre tarile est-europene, prin achizitia Oktal Pharma, al treilea distribuitor ca marime din Croatia. Tatonarile pietei romanesti a distributiei de medicamente au inceput in urma cu un an, iar in vizorul germanilor au fost mai multe companii de distributie din Romania. "Romania are sanse mari sa adere la Uniunea Europeana anul viitor. Am monitorizat acest proces in ultmele luni si am remarcat comentariile pozitive cu privire la evolutia acestui stat facute de comisarul european insarcinat cu extinderea", a afirmat Trumper. Acesta spune ca grupul pe care il conduce a optat pentru Farmexpert deoarece "se potriveste pe deplin" strategiei ANZAG.
"Nu vom face niciun fel de schimbare in conducerea companiei. Atat Eugen Banciu, directorul general, cat si Iulian Trandafir, directorul executiv, isi vor pastra pozitiile in cadrul Farmexpert", a spus Thomas Trumper. Cei doi au cate un contract pe cinci ani, care le permite sa continue pe aceleasi pozitii.
"Farmexpert este o companie romaneasca ce trebuie condusa conform culturii romanesti. E o greseala sa vii sa faci afaceri in Romania dupa mentalitatea germana, deoarece sunt doua culturi diferite. Noi nu intelegem modul de a face business al romanilor. Acesta este motivul pentru care am dorit sa pastram conducerea Farmexpert", a explicat Trumper.
Germanii vor ocupa trei fotolii in consiliul de administratie al companiei.
Consilierea tranzactiei a fost asigurata de un consortiu format din Raiffeisen Investment si DZ Bank.
Piata farmaceutica romaneasca este printre cele mai dinamice din regiune, anul trecut ritmul de crestere al acesteia fiind de 18%, peste cresterea inregistrata de alte state din regiune.
"In Romania exista un potential enorm de crestere, pe de o parte, iar pe de alta parte, mai exista si nevoia de crestere. Consumul de medicamente pe cap de locuitor aici este de aproximatv 30 de euro, in timp ce in alte tari central si est-europene este situat undeva intre 92 si 100 de euro", a adaugat Trumper.
Eugen Banciu este primul om de afaceri roman care decide sa-si vanda afacerea din domeniul distributiei de medicamente. "Aceasta tranzactie, prima de acest gen de pe piata distributiei de medicamente din Romania, confirma tendinta pietei spre fuziuni si absortii, in perspectiva aderarii Romaniei la UE. La ora actuala, pe piata de distributie activeaza peste 40 de distribuitori nationali, insa tendinta de concentrare a pietei se va materializa in urmatorii ani, cand dupa estimarile specialitatilor vor ramane 5-6 mari jucatori, intr-un proces firesc de consolidare a pietei", a precizat Banciu.
Anul trecut, Farmxepert a inregistrat o cifra de afaceri de circa 90 mil. euro si un profit de aproximativ 4,5 mil. euro. Farmexpert este un grup de entitati teritoriale distincte (Farmexpert Sud, Farmexpert Cluj), grupate sub aceeasi umbrela si fondate in 1996 de Eugen Banciu. Pentru anul in curs estimarile reprezentantilor companiei indica o cifra de afaceri de peste 120 mil. euro si un profit comparabil cu cel realizat in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO