Companii

Explozia deficitului: România închide 2022 cu un deficit de cont curent de 26 miliarde euro, în creştere cu 9 miliarde euro

Explozia deficitului: România închide 2022 cu un...

Autor: Roxana Rosu

13.02.2023, 12:59 317

România a încheiat 2022 cu un deficit de cont curent de 26,57 miliarde euro, respectiv 8,9% din PIB, comparativ cu 17,47 miliarde euro în perioada ianuarie - decembrie 2021, potrivit datelor BNR.

Creşterea de 9 miliarde euro an la an a fost influenţată de majorarea puternică a deficitului din zona comerţului cu bunuri, contrabalansată parţial de excedentul mai mare din zona de servicii.

Astfel, comerţul internaţional de bunuri a generat un deficit anual de 32,3 miliarde euro, cu 9,1 miliarde euro peste nivelul din 2021.

Deficitul balanţei veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a fost de asemenea în creştere, cu 3,2 miliarde euro, la un total de 8,6 miliarde euro.  

În acelaşi timp, excedentul balanţei serviciilor a crescut cu 3,1 miliarde  euro, la 12,5 miliarde euro, după ce sectorul transporturilor a raportat un excedent de 5,3 miliarde euro, nivel similar cu cel din sectorul de servicii de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale.

Sectorul călătoriilor rămâne însă pe minus, cu un deficit de 2,6 miliarde euro, faţă de 1,6 miliarde euro în 2021.

Balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent mai mare cu 821 milioane euro, respectiv de 1,9 miliarde euro.

Vezi aici şi Opinia lui Cristian Hostiuc, director editorial ZF: 

De ce cursul valutar nu creşte, cum ar justifica inflaţia dublă din România şi imensul deficit comercial? După ce au scăzut presiunile pe inflaţie şi pe creşterea dobânzilor la lei, acum principala problemă a lui Isărescu este cum să facă să nu lase cursul leu/euro să scadă

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO