Analiză

Exporturile de vin au revenit în zodia scăderilor după un record în 2015. Marea Britanie „înghite“ un sfert din vinul românesc la export

1 mai 2017 Autor: Mădălina Panaete

Situaţia livrărilor de vin în străinătate vine în contextul în care atât producţia, cât şi consumul din România au fost în declin în 2016.

România a trimis anul tre­cut pe pieţele externe 12,8 milioane de litri de vin în valoare de 22,6 mil. euro, în scă­dere cu 8% în volum şi cu 6% în va­loare, înregistrând astfel primul declin din ultimii cinci ani, arată calculele ZF făcute pe baza datelor Asocia­ţi­ei Produ­cătorilor şi Exporta­to­rilor de Vinuri (APEV) din România.

Declinul pieţei vine după un an 2015 cu exporturi record de peste 24 milioane de euro.

Industria vinului local dădea în 2015 primele semne că poate deveni un jucător im­portant pe piaţa euro­pea­nă, deşi se situează pe ultimele lo­curi în Europa la exporturile de vin.

Acest lucru se întâmplă în ciuda fap­tului că România se clasează pe lo­cul şase în UE ca ni­vel al cantităţii pro­duse de vin şi se află pe pri­mul loc al numărului de plantaţii de viţă-de-vie. Însă, doar un sfert din suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie este destinată producţiei de vin de calitate. Astfel, cu podgorii fărâmiţate în zeci de bucăţi cu proprietari diferiţi care nu se asociază pentru a produce vin de cali­tate, ci aleg să îl vândă în PET-uri în faţa porţii sau îl consumă în casă, România rămâne la coada Euro­pei la încă un capitol.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.05.2017

 
Cuvinte cheie:
vinuri
, export
, vin
, exporturi
, bauturi
, crame
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide