Companii

Exporturile menţin afacerile producătorului de medicamente Actavis la 107 mil. euro.

Alina Culcea a fost numită în aprilie director general al Actavis România

Alina Culcea a fost numită în aprilie director general al Actavis România

10.06.2010, 23:39 100

Producătorul de medicamente Actavis, care deţine fosta fabricăSindan achiziţionată în 2006 într-o tranzacţie de aproape 150 mil.euro, estimează exporturi de 5-6 mil. euro anul acesta pe piaţa dinSUA, "piaţă care ar putea să devină cea mai mare la export" pentrucompanie. În 2009, exporturile aici au fost nesemnificative.

"Din perspectiva exporturilor, estimăm o creştere de 15-20% anulacesta, restul estimărilor sunt precaute din cauzareglementărilor", a spus Alina Culcea, directorul general.

Compania a rulat anul trecut pe piaţa locală afaceri de peste107 mil. euro (nivel care include întreaga activitate a companieide export, import, distribuţie), în scădere comparativ cu niveluldin 2008 "din cauza erodării cotei de piaţă şi a intrării de noijucători", iar pentru 2010 compania şi-a bugetat o stagnare aafacerilor. Exporturile Actavis au ajuns în 2009 la 28 mil. euro şimerg în zone precum SUA, Japonia, Uniunea Europeană, Australia,Africa de Sud. Fosta fabrică Sindan a generat venituri de 33 mil.euro.

Investiţii de 2,5 mil. euro

"Anul trecut am avut o marjă de profit de 10-15%, dar în 2010vom fi afectaţi de măsurile actuale şi avem previzuni mai precaute,în jurul la 10%", a mai spus Culcea.

În 2010, fabrica şi-a bugetat investiţii de circa 2,5 milioanede euro în upgradare în condiţiile în care lucrează la peste 80%din capacitate.

Aflată la prima ieşire publică de la numirea în funcţia dedirector general al companiei de la finalul lunii aprilie, Culcea aspus că targetul pentru acest an este menţinerea între primii cincidistribuitori în piaţă de spital, creşterea cotei de piaţa înretail şi păstrarea locului 17 în topul celor mai mari jucători pesegmentul de import/producţie. Ea a fost numită pe această poziţiedupă ce anterior timp de şase luni a asigurat interimatul.

Înainte ca Alina Culcea să preia conducerea interimară, şeful peRomânia al Actavis a fost Dragoş Damian (actualul CEO alproducătorului Terapia Ranbaxy), care a avut un mandat extrem descurt, iar anterior Laurenţiu Scheuşan a avut frâiele companiei. Pelinie ierarhică, ea îi raportează lui Klaas Postema, directorulregional pe zona CER (Central Europe & România) din cadrulActavis, fostul şef al producătorului Sicomed (înainte să fiepreluat de Zentiva). Persoane noi în cadrul firmei sunt şi înmarketing, în zona de business development, şi HR &Comunicare.

Producţia pentru trei medicamente, transferată înItalia

Pentru 2010, compania şi-a propus lansarea a 13 produse noi,inclusiv din zona de OTC-uri (medicamente fără prescripţie), dar şiîn cardiovascular, sistem nervos central.

Grupul islandez Actavis a transferat producţia a treimedicamente oncologice fabricate în România într-o fabrică dinItalia cumpărată anii trecuţi, şi mai sunt în curs de transfer altetrei-patru.

Medicamentele continuă să fie fabricate şi în România.

Pe piaţa de medicamente de 1,9 miliarde de euro alţi producătorisunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, LaborMed, Biofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO