Companii

EY: Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a crescut în 2022 cu 10%, al 6,6 mld.dolari, după circa 260 de tranzacţii; sectorul tehnologic a fost cel mai activ, declasând domeniul imobiliar de pe prima poziţie

EY: Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a...

Autor: Roxana Rosu

23.01.2023, 10:21 240

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 258 de tranzacţii în 2022, în creştere cu 26%, cu o valoare totală estimată la 6,6 miliarde de dolari, cu 10% peste nivelul din 2021, potrivit unei analize EY România.

La nivel global, după unul dintre cei mai de succes ani înregistraţi pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii în 2021, anul trecut a marcat o încetinire semnificativă din cauza incertitudinii ridicate, a creşterii costurilor de finanţare, a creşterii preţurilor la energie şi a perturbărilor lanţurilor de aprovizionare. Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor s-a redus cu 37% de la an la an, în timp ce valoarea fuziunilor şi achiziţiilor europene a scăzut cu 28%.  

"Deşi datele din piaţă sugerează o dinamică pozitivă pentru întregul an 2022, notăm o încetinire a activităţii de fuziuni şi achiziţii remarcată în a doua jumătate a anului. În special, mărirea decalajelor în ceea ce priveşte aşteptările de preţ între buyside şi sellside au devenit treptat un factor proeminent. Deşi mediul este încă volatil, ne aşteptăm ca activitatea din 2023 să reflecte faptul că elementele fundamentale care au stat la baza nivelurilor record de tranzacţii din ultimii ani sunt în mare parte încă valabile. În plus, considerăm că actualul context al pieţei reprezintă o oportunitate unică pentru jucătorii strategici, cu bilanţuri puternice de a se repoziţiona strategic pe termen lung", a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO