Companii

Fabricile de ulei si biodiesel ale Expur Urziceni, la vanzare

02.05.2010, 23:11 1511

Producatorul de biodiesel Expur Urziceni, care detine si marcade ulei vegetal Ulcom, a fost scos la vanzare, grupul francezSofiproteol cu afaceri de 5,5 mld. euro fiind interesat depreluarea businessului de la Alimenta Group, actualul actionar alExpur, o companie inregistrata in Elvetia.

Expur, care detine doua fabrici in Romania, a avut in 2008afaceri de 160 mil. euro pe plan local, in crestere cu peste 47%fata de rezultatele obtinute in 2007. Datoriile totale alecompaniei s-au majorat cu 18%, la 130,8 mil. euro, in timp cepierderea neta a fost de 6,5 mil. euro fata de un profit net depeste sapte milioane de euro realizat in 2007, potrivit dateloraparute pe site-ul Ministerului de Finante.

"Sofiproteol si Alimenta Group anunta ca au demarat discutiiexclusive cu scopul de a achizitiona subsidiara romana a Alimenta,Expur. Sofiproteol si Alimenta ar putea ajunge la o intelegere inurmatoarele luni", apare in comunicatul postat de grupul francez pesite. Potrivit informatiilor aparute in cadrul acestui comunicat,Sofiproteol intentioneaza sa achizitioneze compania Expur si sa ointegreze in cadrul Soprol, divizia de seminte pentru productia deuleiuri. Achizitia Expur va fi realizata de subsidiara Sofiproteol,Saipol, cel mai mare procesator si rafinator francez de uleiurivegetale.

"Aceasta achizitie va permite Sofiproteol sa fie prezent in ceamai importanta zona de productie a uleiului vegetal din Europa deEst", au mai afirmat reprezentantii Sofiproteol in cadrulcomunicatului, completand ca achizitia Expur ar avea ca rezultatatat consolidarea pozitiei grupului in piata produselor agricole,cat si posibilitatea de a dezvolta prezenta Sofiproteol pesegmentul energiei regenerabile in Europa. Contactacti de ZiarulFinanciar, reprezentantii Expur Urziceni nu au dorit sa comentezeaceste informatii.

Reprezentantii celor doua companii nu au dezvaluit valoarea lacare se poate ridica aceasta tranzactie. Potrivit surselor dinindustrie insa, care sustin ca in prezent Sofiproteol face undue-dilligence al Expur, aceasta va fi intre 60 si 80 mil. euro inconditiile in care doar una dintre capacitatile de productie aleExpur este functionala, iar filiala locala a Alimenta are mai multecredite bancare accesate pentru finalizarea fabricii de biodiesel,o investitie de peste 20 mil. euro.

In urma cu aproximativ un an, Expur a disponibilizat 107angajati din cei peste 600 de angajati ai companiei. Acestia lucrauin cadrul fabricii detinute in Urziceni, dupa ce unitatea deproductie cu activitati in procesarea semintelor de soia a intratin conservare. Astfel, Expur produce in prezent doar in cadrulfabricii din Slobozia, cu activitati in procesarea semintelor derapita si floarea-soarelui, si in cadrul fabricii de biodieselconstruita in apropierea acesteia.

Expur Urziceni este unul dintre cei mai importanti producatorilocali de ulei, o piata cu vanzari anuale de peste 200.000 de toneanual, dominata de companiile americane Bunge si Cargill. Printrejucatori se numara insa si companiile romanesti Argus Constanta,Ultex Tandarei sau Prutul Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO