• Leu / EUR4.7559
 • Leu / GBP5.4795
 • Leu / USD4.1941
Companii

Fabricile româneşti fac milioane de euro din comode, pătuţuri şi farfurii produse pentru suedezii de la IKEA

Secțiune susținută de Medlife Logo
Fabricile româneşti fac milioane de euro din comode, pătuţuri şi farfurii produse pentru suedezii de la IKEA

Autor: Ioana David

4 apr 2011 1830

De zeci de ani, chiar de dinainte de căderea regimului comunist, suedezii de la IKEA cumpără mobilă de la firmele româneşti şi de aceea nu este de mirare că pe aproape 10% din produsele magazinului din Băneasa scrie "made in România".

De la pătuţuri pentru copii la diferite decoraţiuni sau accesorii, aceste obiecte ale producătorilor români şi-au făcut loc în oferta gigantului suedez.

Situaţia a fost cu atât mai favorabilă pentru furnizori cu cât în 2008 IKEA a închis fabrica locală pe care o deţinea, iar ulterior a vândut-o către austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. Unitatea de la Siret, operată prin intermediul Swedwood (divizia proprie de producţie), livra produsele pentru magazinele din întreaga lume.

Dar de unde vin produsele IKEA făcute în România? În prezent, numărul companiilor de la care IKEA cumpără mobilă ca şi valoare totală rămâne necunoscut. Cele mai recente date sunt din 2008, când firma avea 40 de furnizori, iar nivelul achiziţiilor era estimat de ZF la circa 250 mil. euro. Probabil că şi acum IKEA Trading, divizia prin care cumpără mobilă, lucrează cu câteva zeci de furnizori, iar achiziţiile rămân de ordinul sutelor de milioane de euro.

Din informaţiile centralizate de ZF de la companii, cei mai mari furnizori sunt probabil Sortilemn, Ecolor, Gilmet, Apulum, Cesiro, Plimob şi Princo.

"În anul 2010, Sortilemn a livrat atât direct, cât şi indirect către alţi furnizori ai IKEA, produse în valoare de 10,5 milioane de euro", a spus Călin Onişor, director comercial al Sortilemn Gherla. Compania înfiin­ţată în 1961 şi controlată în prezent de omul de afaceri Michael Brandhuber livrează către suedezi produse precum fotolii, tabureţi, scaune şi mese de bucătărie, mese de cafea, elemente mulate pentru scaune de bucătărie şi scaune pentru spaţii publice. Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pieţe din Europa, precum Suedia, Germania, Franţa sau Marea Britanie, dar şi în Arabia Saudită, Japonia, SUA şi Canada, precum şi, cum era normal, în magazinul din Bucureşti.

"În 2010 livrările către IKEA au scăzut cu aproximativ 35% comparativ cu anul anterior, însă în 2011 am crescut livrările către IKEA, iar pe durata întregului an estimăm că vom înregistra o creştere de aproximativ 39%", a mai spus Călin Onişor. Sortilemn a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 23 mil. euro, iar în 2011 şi-a bugetat un avans până la 28 mil. euro.

Compania a precizat că această creştere se bazează "atât pe revenirea la niveluri normale ale comenzilor clienţilor tradiţionali, cât şi adăugării în ultimele luni ale anului 2010 a unor clienţi noi ale căror volume vor conta". Potrivit datelor de pe site-ul propriu, în afară de IKEA clienţii companiei sunt firme precum Stokke (Norvegia), Holsag (Canada), Elano (Norvegia), ForaForm (Norvegia).

Pe harta IKEA

Sortilemn nu este însă singurul furnizor al companiei suedeze care anul acesta se pregă­teşte de majorarea livrărilor, iar pentru manageri acest lucru înseamnă şi planuri de investiţii.

Ecolor, companie care produce comode de diferite dimensiuni pentru depozitele şi magazinele IKEA din întreaga lume, inclusiv pentru cel din Băneasa, şi care deţine o fabrică în localitatea clujeană Jucu, în apropiere de centrul de producţie al Nokia, va investi în acest an 6-7 mil. euro în extinderea capacităţilor de producţie şi achiziţionarea de noi echipamente. Proiectul prevede extinderea facilităţilor de producţie de la 21.500 de metri pătraţi în prezent la 36.000 de metri pătraţi, noua clădire urmând să fie finalizată în luna iunie.

Prin această investiţie, compania Ecolor va produce o nouă gamă de articole pentru concern, singurul client din portofoliu. Articolele confecţionate de Ecolor sunt realizate din lemn masiv, MDF şi PAL.

"În 2010 cifra de afaceri s-a apropiat de 26 de milioane de euro. În acest moment suntem în proces de extindere a facilităţii, o nouă hală este în curs de construcţie şi facem comenzi pentru noi echipamente. Capacitatea noastră anuală se va mări la circa 50-60 milioane de euro", a spus Carl Widell, director general al Ecolor SRL. Producătorul a realizat anul trecut o cifră de afaceri de circa 25,6 mil. euro, mai mult cu 50% faţă de anul anterior, vânzările fiind susţinute de creşterea comenzilor din partea IKEA.

Maşinile încărcate cu produse pentru IKEA pleacă şi din localitatea Drajna (judeţul Prahova), acolo unde Mihai Gavrilă deţine compania Gilmet care produce pentru IKEA mobilă din lemn masiv de fag.

Pătuţuri pentru copiii sub trei ani sau pentru cei cu vârste între trei şi şase ani, măsuţe pentru înfăşat şi suporturi pentru sticle şi cutii ce folosesc la organizarea sertarului din cadrul mobilei pentru bucă­tărie iau calea depozitelor IKEA. Livrările către suedezi ating 90-95% din total, ceilalţi clienţi fiind din Spania şi Germania.

"În 2010 au crescut livrările către IKEA cu 4,5%. În 2011 vom mări livrările către IKEA cu 27%", a spus Mihai Gavrilă, proprietarul Gilmet. În 2011 compania estimează o cifră de afaceri de 26 mil. lei (6,2 mil. euro), faţă de 19,2 mil. lei (4,5 mil. euro) în 2010.

Gama de scaune a IKEA este completată de un furnizor din Sighetu Marmaţiei, Plimob, care estimează că anul acesta afacerile sale vor creşte cu 10%.

Anul trecut, peste 91% din producţia fabricii de la Sighet mergea către concernul IKEA, restul vânzărilor realizându-se pe piaţa internă.

Plimob este unul dintre principalii producători de scaune din lemn masiv din sud-estul Europei. Volumul anual prelucrat de companie este de 40.000 de metri cubi de cherestea, Plimob utilizând în procesul de fabricaţie specii lemnoase precum fagul, stejarul sau mesteacănul. Producţia anuală a companiei este de aproximativ două milioane de scaune, la o capacitate lunară de producţie de 180.000-200.000 de unităţi.

Veselă din Sighişoara

Nu se ştie dacă miliardarul suedez Ingvar Kamprad, proprietarul IKEA, este la curent cu faptul că ceramica produsă în Sighişoara are o tradiţie de peste 2000 de ani.

Cert este că firma acestuia comandă celor de la Cesiro farfurii întinse, adânci şi pentru desert, dar şi boluri şi seturi de piese de milioane bune de euro.

"Anul trecut am livrat 40% din producţie către IKEA", spune Dan David, director comercial al Cesiro. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 20 mil. euro, iar pentru 2011 şi-a bugetat un nivel de 22 mil. euro.

"Anul trecut s-au livrat către IKEA aproximativ 7,6 milioane de piese din porţelan, adică aproximativ 42% din capacitatea fabricii", spune la rândul său Ioan Voican, directorul executiv al Apulum Alba Iulia. Compania produce anual 7.200 de tone de porţelan, adică în jur de 18 milioane de piese. Pentru IKEA livrează seturi de farfurii, dar şi alte produse, iar în 2010 cifra de afaceri a fost de aproximativ 44 mil. lei (10,5 mil. euro).

Fabrica de porţelan Apulum a fost înfiinţată în anul 1970 în Alba Iulia, fiind în prezent cel mai mare producător de porţelan din România, cu o cotă de 60% din piaţa autohtonă, potrivit reprezentanţilor companiei.


Furnizorii ikea

Sortilemn Gherla

 • Cifra de afaceri în 2010: 23 mil. euro

 • Cifră de afaceri în 2011 (estimare): 28 mil. euro

 • Valoarea livrărilor către IKEA în 2010 (sau către alţi furnizori IKEA): 10,5 mil. euro

 • Ce produce: scaune de bucătărie şi restaurant, fotolii, mobilier pentru copii, diverse

Gilmet

 • Cifra de afaceri în 2010: 4,6 mil. euro

 • Cifră de afaceri în 2011 (estimare): 6,2 mil. euro

 • Procentul din producţie livrat către IKEA în 2010: 90-95%

 • Ce produce: pătuţuri pentru copii sub 3 ani din lemn masiv de fag, măsuţă pentru înfăşat copii, suport pentru sticle şi cutii care se folosesc la organizarea sertarului la mobila pentru bucătărie

Cesiro

 • Cifra de afaceri în 2010: 20 mil. euro

 • Cifră de afaceri în 2011 (estimare): 22 mil. euro

 • Producţia în 2010: 45 mil. bucăţi

 • Procentul din producţie livrat către IKEA în 2010: 40%

 • Ce produce: farfurii întinse, farfurii adânci, farfurii desert şi boluri

Ecolor

 • Cifra de afaceri în 2010: 26 mil. euro

 • Producţia anul trecut: 50.000 de piese anual

 • Procentul din producţie livrat către IKEA în 2010: 100%

 • Ce produce: mobilă

Plimob

 • Cifra de afaceri în 2010: 18,5 mil. euro

 • Cifră de afaceri în 2011 (estimare): plus 10%

 • Procentul din producţie livrat către IKEA în 2009: peste 91%

 • Ce produce: scaune

Princo Grup

 • Cifră de afaceri în 2009: 1,4 mil. euro

 • Ce produce: tocătoare şi panouri de fag

Nikmob

 • Cifră de afaceri în 2009: 10 mil. euro

 • Ce produce: mobilier din lemn masiv, de răşinoase şi fag, dormitoare, mobilier pentru copii

Surse: ZF, companiile, Registrul Comerţului

Notă: aceştia sunt numai câţiva dintre furnizorii IKEA. Nu sunt disponibile informaţii legate de numărul total al acestora

Citiţi articolul complet în revista Business Construct - www.zf.ro/business-construct

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Etichete:

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7559
Diferență: -0,0357
Ieri: 4.7576
Azi: 4.1941
Diferență: 0,0072
Ieri: 4.1938
Azi: 5.4795
Diferență: 0,2525
Ieri: 5.4657
Azi: 4.1867
Diferență: -0,0668
Ieri: 4.1895