Companii

Factura la energie electrica va fi mai mare cu 10% în 2013, jumătate din scumpire vine din energia verde

 Factura la energie electrica va fi mai mare cu 10% în 2013, jumătate din scumpire vine din energia verde

Autor: Roxana Petrescu

20.12.2012, 12:50 1072

Factura la energie electrică plătite de populaţie se va scumpi cu circa 10% anul viitor, majorarea preţurilor fiind generată de procesul de liberalizare al preţurilor la care s-a angajat România şi de recunoaşterea unor preţuri mai mari dar şi din cauza unei ponderi mai mari a energiei verzi în coşul cu care sunt alimentaţi consumatorii.

Aproape jumătate din scumpirea de 10% vine exclusiv din energia verde.

Scumpirea va avea loc în două etape, prima în ianuarie iar a doua la jumătatea anului.

Consumatorii de energie electrică în regim reglementat, respectiv populaţia şi instituţiile publice, vor plăti de la 1 ianuarie 2013 cu 6% mai mult, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat costurile producătorilor de profil incluse în tarife.

Preţul mediu final al energiei electrice va fi de la 1 ianuarie de 175,5 lei pe MWh.

Preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, a declarat joi că preţul reglementat la care va vinde din 2013 Nuclearelectrica a crescut de la 121 lei la 142 lei MWh.

Hidroelectrica a obţinut o majorare de la 71 lei la 125 lei MWh, iar Complexul Energetic Oltenia va comercializa energia în regim reglementat la 190 lei, în urcare de la 172 lei pe MWh.

Totodată, Complexul Energetic Hunedoara va vinde la 271 lei pe MWh, în timp ce Petrom va comercializa electricitatea în regim reglementat la 169 lei pe MWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO