Companii

Fady Chreih, CEO Regina Maria: Există o presiune mare pe costuri, pe programele de dezvoltare, pe inaugurări, care vina la pachet cu o presiune managerială de a creşte eficienţa, de a scala mai repede şi mai bine diferite proiecte

EY Entrepreneur of the Year 2022

Fady Chreih, CEO Regina Maria: Există o presiune mare pe...

Autor: Roxana Rosu

06.05.2022, 11:31 241

Impactul războiului din Ucraina este relativ mic în zona de health, dar există totuşi o presiune mare pe costuri, pe programele de dezvoltare, pe inaugurări, care vina la pachet cu o presiune managerială de a creşte eficienţa, de a scala mai repede şi mai bine diferite proiecte, a spus Fady Chreih, CEO Regina Maria la evenimentul de lansare a competiţiei EY Entrepreneur of the Year 2022.

Totuşi, el este de părere că jucătorii din regiunea au navigat mai bine decât se aşteptau prin dificultăţile create în ultimii doi ani de pandemie şi apoi de războiul din Ucraina. ”Rezilienţa vine la pachet cu agilitate. Cele două lucruri au făcut ca mulţi jucători din regiune să navigheze mult mai bine decât se aşteptau în aceste vremuri dificile”.

Contextul neaşteptat în care s=au aflat în ultimii ani a făcut ca multe companii să îşi adapteze modelul de business şi să adopte mai repede anumite modalităţi de funcţionare, susţinute şi de creşterea rapidă a digitalizării, ca urmare a restricţiilor impuse de criza sanitară.

În cazul Regina Maria, ultimii doi ani a adus modificări importante în interacţiunea cu clienţii, dar schimbarea mindsetului nu a fost neapărat la nivelul pacientului, ei fiind deja obişnuiţi să folosească aplicaţii online în alte zone, ci la corpul medical, după cum spune Fady Chreih.

”Medicii a trebuit să înceapă să facă consultanţii online şi a fost nevoie să schimbăm legislaţia pentru acest lucru. Au fost multe iniţiative de accelerare pe zona de digitalizare, iar pandemia a arătat beneficiile telemedicinei. A fost o schimbare de paradigmă cum accesăm serviciile medicale”.

Apariţia consultanţiilor online în oferta operatorilor medicali a fost benefică şi pentru aşa numitele zone de ”deşert medical”, unde numărul medicilor disponibili este foarte mic.

”Din păcate există zone care sunt un deşert medical, cum le spun eu. Oraşe cu peste 150.000 de locuitori care au foarte puţini medici şi asistente, mult sub jumătate mediei naţionale ca pondere a medicilor la 1000 de locuitori. Acolo telemedicina este o soluţie”.  

În plus, Fady Chreih este de părere că al doilea lucru care s-a schimbat în pandemie în sectorul medical este că antreprenorii au înţeles că rezilienţa şi agilitatea trebuie să se intâmple acum.

”Sectorul medical este puţin transformat, antreprenorii erau obişnuiţi să facă lucrurile într-un  anumit fel şi deodată a trebuit să facă lucrurile diferit. Asta a adus provocări pentru jucătorii de talie medie. Pentru antreprenorii mari, ca noi, a fost o oportunitate de a se consolida”.

Regina Maria a finalizat deja trei tranzacţii în acest an şi mai are câteva în lucru.

”Am văzut oportunitatea de a ne consolida cota de piaţă, dar şi de a intra în teritorii în care nu eram până acum, cum este mental health. Pandemia a accelerat conştientizarea nevoii de a porni o conversaţie corectă şi acceptată la nivel de societate în România pe această temă”, a precizat Fady Chreih.

În ceea ce priveşte viitorul industriei, CEO Regina Maria consideră că este imposibil să prezici evoluţia pieţei în următoarele 18 luni, contextul regional fiind foarte imprevizibil. ”Dar, dacă te uiţi cu optimism la România şi te gândeşti că după 18 luni dificile vor veni 5 ani de creştere economică, oportunităţile sunt acolo”.

Reţeaua de servicii medicale private Regina Maria este deţinută de fondul de investiţii Mid Europa Partners, iar potrivit unor estimări anterioare businessul din România ar putea depăşi 300 mil. euro în acest an

Antreprenorii români care doresc să participe la competiţia EY Entrepreneur of th Year se pot înscrie în perioada 4 mai-30 septembrie, iar în luna octombrie au loc interviurile candidaţilor. Gala de premiere va fi în martie 2023, urmând ca gala internaţională să fie organizată în iunie 2023, la Monte Carlo.

Pentru a candida, afacerea trebuie să fie operaţională de minim 3 ani, cu excepţia antreprenorilor din secţiunea Emerging in Tech unde este de minim 1 an. Antreprenorul trebuie să fie implicat direct în afacere, să aibă minim 10 angajaţi şi să deţină cel puţin 20% din acţiunile firmei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO