Companii

Familia Moraru asteapta vanzari de 90 milioane de euro la Marex Braila

19.03.2009, 14:52 243

Marex, compania care asigura productia de alcool si preparate din carne a grupului de firme cu acelasi nume din Braila, detinut de familia Moraru, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 299,6 milioane de lei (81,3 mil. euro), in crestere cu 21,8% in lei fata de rezultatele inregistrate in anul precedent, de 245,9 mil. lei (73,6 mil. euro).

 "Am inregistrat cresteri importante la vanzarile de carne proaspata, dar si la preparatele din carne la care am atins capacitatea proiectata de 30 de tone pe zi. La alcool si produsele din alcool am obtinut un rezultat putin sub nivelul din 2007", a declarat Marin Moraru, directorul general si actionarul Marex, companie cu peste 800 de angajati.
El a adaugat ca Marex a continuat sa inregistreze cresteri ale vanzarilor in primele luni ale acestui an pe toate categoriile de produse in afara de bauturile alcoolice.
"Proiectiile financiare pe acest an, revizuite in mai multe randuri, prevad o cifra de afaceri anuala de circa 400 de milioane de lei (90 de milioane de euro - n.red.), cu un venit din exploatare de minim 17-20 de milioane de euro, procentual in scadere fata de ultimii doi ani", sustine actionarul Marex, adaugand ca o crestere importanta va fi inregistrata din productia de bioetanol si alcool ultrarafinat pentru industria alimentara si farmaceutica.
 Grupul de firme din Braila a realizat anul trecut investitii de 11 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind alocata finalizarii unei fabrici de alcool etilic si bioetanol cu o capacitate de zece milioane de litri pe an, dar si unui al doilea complex de crestere a porcilor cu o capacitate de 120.000 de capete pe an, ambele devenind operationale in 2008.
Actionarul Marex previzioneaza de asemenea pentru 2009 cresterea productivitatii muncii in cadrul grupului cu 10% insotita de o majorare a salariilor.
"Vizam realizarea statiei de biogaz, cu o capacitate de 1 MW energie electrica, a unei instalatii de biodiesel, cat si a unor ajustari si completari de capacitati de productie in prelucrarea carnii proaspete si cresterea porcilor. Pentru acestea pot fi accesate fonduri europene si programele de continuare a SAPARD-ului, preocuparea fiind depasirea greutatilor intampinate in finantarea partii noastre de investitie", a mentionat Marin Moraru.
Relatia cu bancile si evolutia creditarii reprezinta unele dintre principalele probleme cu care se confrunta majoritatea producatorilor din industria alimentara, celelalte fiind incertitudinea si grija permanenta privind evolutia puterii de cumparare. 
"Desi lucrurile nu au fost foarte line, credem ca am depasit intr-un fel acest impas, deoarece nu avem cazuri de neprelungire a unor credite ajunse la scadenta si nici majorari de dobanzi peste limite curente, iar evolutia este deja previzibila pe un orizont acceptabil. Suntem preocupati insa de mentinerea unui control riguros al costurilor si mai ales de o buna gestionare a datoriilor", estimeaza Moraru.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO