Companii

Farmaciile Dona, afaceri de 16,5 mil. euro

06.10.2006, 19:34 42

Lantul de farmacii Dona, unul dintre principalii jucatori pe segmentul de retail farmaceutic din Romania, a realizat in primele opt luni ale anului o cifra de afaceri de 16,52 mil. euro, in crestere cu 57% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Rezultatele se datoreaza restructurarii departamentului de vanzari, consolidarii pozitiei noilor farmacii deschise, dar si cresterii gradului de recunoastere in piata a brandului Farmaciile Dona, prin implementarea unor politici noi de marketing", a declarat Razvan Nidelea, directorul de vanzari al lantului de farmacii.
In acelasi interval, profitul companiei a crescut cu 300%, pana la 0,25 mil. euro.
Atat cifra de afaceri, cat si profitul reprezinta o realizare in proportie de 95% a valorilor bugetate, potrivit lui Nidelea.
Anul trecut, compania opera o retea de 35 de farmacii in Bucuresti si in primele orase de provincie, ceea ce o pozitioneaza intre primele cinci lanturi de profil.
"In primele opt luni din 2006 am deschis 10 farmacii, ajungand astfel la 45 de unitati, dar pana la sfarsitul anului urmeaza sa deschidem inca 15 locatii noi", a precizat Nidelea.
Anul acesta, compania a alocat un buget de 1,5 mil. euro pentru investitii, vizand extinderea retelei, dar si modernizarea infrastructurii companiei.
Totodata, planurile de extindere ale retelei Dona au in vedere si achizitia de jucatori regionali, ca parte a strategiei companiei de consolidare a businessului.
Anul trecut, farmaciile Dona au inregistrat un profit de 0,44 mil. euro, la o cifra de afaceri de 18,7 mil. euro. Pentru acest an compania
si-a bugetat un profit de 0,65 mil. euro. Numarul angajatilor era la acel moment de 356 de persoane.
Principalii competitori ai Dona sunt Sensiblu, Help Net, Catena, City Pharma, Centrofarm, Remedio si Omnia.
Principala strategie a acestora o reprezinta extinderea numarului de farmacii, pe fondul cresterii accelerate a consumului de medicamente si produse cosmetice.
Sensiblu a anuntat ca va continua politica de extindere. Compania opereaza peste 200 de unitati in 51 de orase ale tarii. In acelasi timp, Help Net si-a fixat ca tinta pentru acest an un nivel de 120 de farmacii in toata tara.
O particularitate a retailului farmacetic este reprezentata de faptul ca cea mai mare parte a retelelor este detinuta de distribuitori.
Reteaua Dona, spre exemplu, este detinuta de omul de afaceri Marcel Banciu, care pana recent era actionarul majoritar al distribuitorului Farmexpert. Acesta insa a vandut 60% din actiunile companiei grupului german ANZAG, pastrandu-si o participare de 40%.
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au atins la finalul anului trecut valoarea de aproximativ 900 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO