Companii

Farmexpert: Fuzionam filialele si ne protejam prin hedging de fluctuatiile cursului de schimb

Farmexpert: Fuzionam filialele si ne protejam prin hedging de fluctuatiile cursului de schimb

Afacerea Farmexpert a fost fondata in 1996 de Eugen Banciu

29.07.2008, 20:03 487

"Nu ne dorim un profit special din operatiunile de hedging, acesta find un cost suplimentar pentru a avea, macar partial, o protectie la eventuala devalorizare a leului", a afirmat Octavian Iacob, director executiv al Farmexpert DCI.
Distributia de medicamente a fost puternic afectata la nivelul marjelor de profit incepand cu jumatatea anului trecut, in conditiile deprecierii leului. Pretul medicamentelor in lei este stabilit de catre Ministerul Sanatatii, iar distribuitorii platesc catre producatori in valutele de referinta, astfel incat isi asuma orice fluctuatie a cursului de schimb. "Din pacate in ciuda tuturor instrumentelor financiare pe care le-am folosit, am acumulat pierderi datorate fluctuatiilor cursului de schimb in jurul valorii nete de 1,58 mil. euro pe durata anului financiar 2007. Impactul din a doua jumatate a anului a fost foarte mare si deoarece in general toamna si iarna consumul de medicamente este mult mai ridicat", a continuat reprezentantul Farmexpert. Pentru 2008, Farmexpert si-a bugetat o cifra de afaceri de 205 mil. euro si un profit de 1-2% din aceasta cifra de afaceri.
"In cifrele de profit raportate de noi la finalul fiecarui an se regaseste si profitul obtinut in urma unor alte activitati pe care echipa de aproape 600 de oameni ai Farmexpert le presteaza, precum servicii de logistica, reprezentare medicala, mercantizare", spune Octavian Iacob.
Iacob a preluat functia de director executiv la inceputul acestui an si ii succede lui Iulian Trandafir care s-a retras dupa zece ani petrecuti in cadrul companiei. Totodata, anul acesta a fost creat departamentul de achizitii si implicit pozitia de director de achizitii. "Datorita dezvoltarii afacerii si a relatiilor comerciale cu un numar mare de furnizori am hotarat sa ne extindem echipa de achizitii", spune Iacob. Conducerea Farmexpert a decis de asemenea numirea lui Titi Sava (Ploiesti), Dragos Vrinceanu (Cluj), Florin Sorodoc (Timisoara), Marius Tanase (Bucuresti) in pozitia de directori de filiale.
Farmexpert este un grup de entitati teritoriale distincte, grupate sub aceeasi umbrela si fondate in 1996 de Eugen Banciu. Anul acesta, toate filiale grupului vor fuziona intr-o singura companie, Farmexpert DCI, cu sediul in Bucuresti.
Printre proiectele distribuitorului derulate in prima jumatate a anului se nu-mara implementarea Ipharma, un software de comenzi online, marirea suprafetelor de depozitare, investitii in modernizarea a trei depozite: Ploiesti, Cluj si Brasov si echiparea parcului auto cu sisteme de racire.
La finalul lunii mai, Farmexpert ocupa locul patru in topul distribuitorilor de profil cu o cota de piata de circa 9%, potrivit datelor furnizate de reprezentantii companiei. "Toate datele preliminare arata ca suntem foarte aproape de ce ne-am planificat, respectiv la 97% din cifra de afaceri aferenta primei jumatati de an, dar cifrele exacte le vom avea la inceputul lunii august 2008", spune Iacob.
Actionariatul Farmexpert se imparte intre grupul german ANZAG (60% din actiuni) si omul de afaceri Eugen Banciu. Tranzactia prin care germanii au intrat pe piata locala a fost prima din industrie si a mai fost urmata doar de achizitiile facute de Gedeon Richter, care insa au avut o valoare mai mica. Concurentii Farmexpert pe segmentul distributiei de medicamente sunt Mediplus (parte a A&D Pharma), Relad, Farmexim, Fildas, Polisano, Montero, Europharm Distributie, ADM Farm, Dita. Cu exceptia ANZAG, niciun mare jucator international nu a intrat pe piata locala in pofida mai multor tatonari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO