Companii

Firma de avocatură Băncilă, Diaconu şi Asociaţii: Amenda contravenţională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în şase luni, şi nu în cinci ani, cum a interpretat ANAF

Emanuel Băncilă, partener coordonator al departamentului de Controverse şi Inspecţii Fiscale al Băncilă, Diaconu şi Asociaţii

Emanuel Băncilă, partener coordonator al departamentului de Controverse şi Inspecţii Fiscale al Băncilă, Diaconu şi Asociaţii

Autor: Cristina Bellu

07.06.2022, 11:50 143

O echipă de avocaţi de la Băncilă, Diaconu şi Asociaţii a reuşit să demonstreze în instanţă că nereţinerea impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenţi nu este una continuă (durează în timp), ci este una instantanee (a fost săvârşită dintr-o dată) şi, prin urmare, este supusă unui termen de prescripţie de şase luni, nu de cinci ani, cum interpretau organele fiscale.

Decizia definitivă favorabilă a fost obţinută de echipa condusă de Emanuel Băncilă şi Alex Slujitoru şi compusă din Răzvan Brătilă şi Adelina Iancu.

“Amenda contravenţională aplicată contribuabililor pentru nereţinerea şi neplata impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenţi se prescrie în termen de şase luni şi nu de cinci ani”, a stabilit instanţa de contencios administrativ fiscal.

Din perspectiva lui Emanuel Băncilă, partenerul coordonator al departamentului de Controverse şi Inspecţii Fiscale al Băncilă, Diaconu şi Asociaţii, această soluţie ar trebui să tragă un semnal de alarmă la nivelul organelor fiscale cu privire la posibilitatea de a amenda contravenţional contribuabilii pentru neîndeplinirea unei obligaţii supusă unui termen.

“Nu putem spera decât că organele de inspecţie fiscală nu vor mai proceda abuziv la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor legale”, spune Emanuel Băncilă.

În mod specific, potrivit legii, impozitul datorat de nerezidenţi se declară şi plăteşte în luna următoare celei în care s-a plătit venitul, respectiv pentru luna ianuarie, până la data de 25 februarie, pentru luna februarie, până la data de 25 martie ş.a.m.d. În consecinţă, contravenţia se consumă când se împlineşte termenul, de la acel moment începând să curgă un termen de prescripţie de 6 luni, respectiv de la data de 25 a lunii următoare celei în care era datorat venitul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO