Companii

Fostul presedinte al CJ Cluj sustine ca Peugeot va construi o fabrica langa cea a Nokia

12.06.2008, 21:24 24

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, sustine ca producatorul francez de automobile PSA Peugeot Citroen, al doilea mare producator european de autoturisme, va construi o fabrica in parcul industrial Tetarom IV din Jucu, unde functioneaza Nokia.
Peugeot a anuntat luna trecuta ca intentioneaza sa realizeze o investitie de aproximativ 600 mil. euro pentru construirea celei de-a doua fabrici de automobile in Europa.
Nicoara a declarat ca autoritatile locale au purtat negocieri cu o companie de consultanta franceza care reprezenta o companie interesata de o investitie in domeniul auto, discutiile fiind "intr-o faza foarte avansata, inca inainte de inceperea campaniei electorale".
"Practic, la ultima intalnire pe care am avut-o cu compania de consultanta, ni s-au spus ca, la urmatoarea discutie va veni chiar investitorul, pentru ca s-a decis pentru locatia de la Jucu, in urma unei selectii care a vizat peste 12 amplasamente din Europa Centrala si de Est", a declarat Nicoara pentru ZF Transilvania. "Valoarea investitiei se ridica la 600 de milioane de euro pentru o fabrica de 200 de hectare si o forta de munca de aproximativ 6 - 7.000 de oameni. Consultantii ne-au comunicat ca suntem in faza finala si urmeaza sa discutam cu clientul detaliile tehnice".
El a adaugat ca, din informatiile sale, "un mare antreprenor francez, Bouygues Constructions a contactat oficial Camera de Comert si Industrie Cluj, pentru a gasi potentiale firme de constructii pentru realizarea unei fabrici Peugeot".
Cu toate acestea oficialii Camerei de Comert au infirmat informatia. "Nu am avut nici un astfel de contact oficial", a declarat Stefan Dimitriu, presedintele CCI Cluj. Nici directorul Tetarom, Viorel Gavrea nu a dorit sa faca niciun comentariu, invocand confidentialitatea.
Pentru fabrica din estul Europei, oficialii companiei PSA Peugeot afirmau ca analizeaza ca posibile locatii Polonia, Romania, Ucraina si Turcia. Conform informatiilor venite din partea investitorilor francezi, aceasta fabrica urmeaza sa construiasca motoare de capacitate de un litru, cu trei cilindri, unitatea urmand sa fie operationala in 2012.
Presa locala a relatat ca in luna aprilie o delegatie a constructorului francez a inceput sa caute in Romania un amplasament pentru viitoarea fabrica de motoare, printre orasele vizate fiind Timisoara si Clujul.
In urma cu cateva saptamani, Nicoara spunea ca se poarta negocieri cu doua mari companii internationale care intentioneaza sa investeasca un miliard de euro in zona Clujului.
Initial compania despre care se vehicula ca va face investitia la Tetarom era Daimler, producatorul Mercedes, care ar fi preferat amplasamentul din Savadisla, pentru ca se afla pe tronsonul 2B al autostrazii Transilvania (Campia Turzii - Cluj Vest, Gilau), primul tronson din autostrada care urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an. De altfel, primarul din Savadisla, Tamas Gebe, a confirmat ca se poarta negocieri cu un investitor international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO