Companii

Francesco Curcio, Pinum: România trebuie să fie atentă la facilităţile oferite muncitorilor din construcţii pentru a avea forţă de muncă. PNRR-ul european pune presiune mare pe piaţa materialelor de construcţii, dar şi a forţei de muncă

INTERVIU

Francesco Curcio, directorul general executiv al Pinum Doors&Windows: Încă nu se simt problemele pe partea de autorizaţii în piaţa imobiliară, însă efecte am putea vedea din 2023. Momentan proiectele începute vor fi construite.

Francesco Curcio, directorul general executiv al Pinum Doors&Windows: Încă nu se simt problemele pe partea de autorizaţii în piaţa imobiliară, însă efecte am putea vedea din 2023. Momentan proiectele începute vor fi construite.

Autor: Bogdan Alecu

09.02.2022, 09:30 167

Pe de-o parte generează cerere şi implicit producţie, dar şi o nevoie de forţă de muncă, astfel încât dacă România ar renunţa la facilităţile acordate acum muncitorilor din sectorul construcţiilor, proiectele ar putea întârzia, explică Francesco Curcio, directorul general executiv al Pinum Doors&Windows.

Creşterea salariilor din construcţii, odată cu aplicarea facilităţilor fiscale pentru acest sector începând cu anul 2019, a condus la o reducere a fenomenului migraţiei externe în acest domeniu.

„Programele de reabilitare termică la nivel european au dus la creşteri mari la tâmplărie, lemn, PVC şi aluminiu, Italia, Franţa, Germania  au cereri mari. În Italia Nusco a deschis anul cu comenzi de trei ori mai multe decât anul trecut datorită cererii de tâmplărie pentru reabilitări termice. Totul depinde de organizare. Am investit an de an în capacitatea de producţie de tâmplărie şi investim şi anul acesta şi vom mai angaja. Anul trecut am angajat 30 spre exemplu. Dacă avem utilaje şi oameni, vom creşte deoarece comenzi avem. Şi în România, mulţi producători se vor orienta către export deoarece pe piaţa locală trebuie să asiguri şi montaj, iar acest lucru înseamnă forţă de muncă, iar aceasta este tot mai greu de găsit, dincolo de creşterile de salarii. Cu modificările din legislaţie am mai ţinut oameni din construcţii, dar dacă este eliminată, nu vom mai avea cu cine să construim şi nu vom putea cheltui banii din PNRR“, a spus Francesco Curcio, directorul general executiv al Pinum Doors&Windows, parte a grupului italian Nusco, controlat de familia Nusco. Pinum a împlinit şi 30 de ani în România, de la înfiinţarea companiei pe piaţa locală în 1992.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO