Companii

Furnizorul din industria textila Coats renunta la contractele cu fabricile de confectii si se indreapta catre producatorii de componente auto

27.02.2008, 21:41 202

Coats Romania, companie detinuta de grupul britanic Coats si unul dintre cei mai mari producatori de ata industriala, care ruleaza afaceri de peste 34 mil. euro pe piata locala, va semna contracte cu clienti din domeniul componentelor auto, dupa ce fabricile de confectii nu mai pot asigura cresterea businessului local.
"Piata confectiilor, in prezent principalul nostru target, va avea de suferit si in viitor. Vom compensa insa pierderile cu alte domenii care abia acum vin in Romania, cum ar fi domeniul automotive sau cu domenii care isi pastreaza in continuare nivelul exporturilor de anul trecut, cum este cel al incaltamintei sau al tapiseriei", a declarat pentru ZF Anamaria Grecu, director general al Coats Romania.
Astfel, compania se va indrepta catre alt tip de produse pentru realizarea centurilor de siguranta, a airbagurilor, scaunelor auto, dar si pentru saltele sau incaltaminte, produse care vor diminua considerabil si costurile de productie. Pe langa Coats Romania, care a rulat in 2007 o cifra de afaceri de aproximativ 7,27 milioane de euro, grupul britanic detine si compania Coats Odorhei, care anul trecut a raportat afaceri de 27 de milioane de euro, nivel comparabil cu cel realizat in 2006. Pentru anul acesta Grecu spune ca grupul a bugetat o crestere de 5% a cifrei de afaceri pentru Coats Romania.
Ambele companii au aceeasi activitate, dar Coats Romania este axata pe piata locala, Republica Moldova si mai nou Ungaria, avand aproximativ o mie de clienti, in timp ce Coats Odorhei este un furnizor pentru celelalte unitati Coats din Europa Centrala, Africa de Nord, Europa de Est si Turcia, astfel ca 80% din ata care se consuma in Europa de Vest este produsa la Odorhei.
Capacitatea de productie a fabricii din Odorhei este de 10 tone de ata pe zi, pentru care lucreaza 350 de angajati, in timp ce Coats Romania, care are 90 de angajati, produce opt tone de ata pe luna, cel mai mare furnizor fiind Coats Odorhei.
Ambele companii aveau la sfarsitul anului trecut aproximativ 500 de oameni, in urma fluctuatiilor de personal care au avut loc odata cu aderarea Romaniei la comunitatea europeana.
Aceasta a fost de altfel principala problema cu care s-au confruntat si jucatorii din industria textila, in urma careia multi au inregistrat pierderi care au condus la o repozitionare sau chiar inchiderea unitatilor de productie.
"Din cauza salariilor mici din industria textila, forta de munca calificata sau necalificata a preferat alte destinatii si oportunitati care s-au deschis in Europa de Vest, moment in care fabricile de confectii din Romania au fost practic depopulate. Sunt linii intregi de productie care au fost restranse din cauza lipsei de forta de munca", explica Grecu.
Toate acestea coroborate cu cresterea constanta a costurilor de productie si cu evolutia destul de lenta a retailului la nivel international au influentat negativ evolutia producatorilor de confectii si implicit a celor de materie prima.
"Vanzarile in domeniul textil n-au fost pe masura asteptarilor si automat s-a repercutat si asupra producatorilor din Romania prin comenzi mult mai fractionate, mult mai mici, prin termene de plata mult mai lungi pe care le-au obtinut de la contractori, detinatorii de brand din Europa de Vest", anunta directorul general al Coats Romania.
In ultimii ani jucatorii din domeniul textilelor au trecut de la productia in sistem lohn (materia prima vine de la contractor, producatorul face doar confectia, ambalajul si trimite inapoi produsul finit) la semi-lohn (o parte din accesorii se cumpara local), iar unii producatori au preferat sa importe materia prima necesara, lucru care s-a resimtit in rezultatele financiare ale furnizorilor locali.
"Industria de textile nu este dezvoltata deloc pe orizontala. Practic nu ai de unde sa te aprovizionezi cu materie prima la nivel local si apelezi la importuri", este de parere Grecu. Compania Coats a investit in fabricile sale din Romania aproximativ 20 de milioane de euro.
Principalii beneficiari ai produselor Coats (ata de cusut Coats si fermoarele OPTI) sunt atat contractorii brandurilor internationale ca Benetton, Diesel, Max Mara, Versace sau Louis Vuitton, cat si cei ai brandurilor romanesti, cum ar fi Jolidon, Cavalliere, ID Sarrieri, Secuiana sau Braiconf.
Cota de piata pe segmentul de semi-lohn a Coats Romania ajunge la 25%, in timp ce pe segmentul de lohn ajunge la 50%, intrucat o parte din materia prima folosita de producatorii de confectii este furnizata de alte unitati Coats prezente in strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO